Zuma hävdar att han blivit svartmålad

Av:  TT-AFP

Sydafrikas expresident Jacob Zuma vittnar inför den statliga kommissionen.
Sydafrikas expresident Jacob Zuma vittnar inför den statliga kommissionen.

Den korruptionsanklagade Jacob Zuma, tidigare president i Sydafrika, nekar till brott.

– Jag har blivit svartmålad och det har påståtts att jag är kungen bland korrupta människor, säger han i förhör med den statliga utredningskommission som han själv tillsatt.

Utfrågningen väntas till stor del handla om expresidentens relation till den mäktiga affärsfamiljen Gupta, som enligt en rapport från 2016 har kunnat påverka beslut om tillsättningar av ministrar och höga tjänstemän. Enligt rapporten från landets dåvarande justitieombudsman kunde familjen på det viset bland annat säkra lukrativa regeringskontrakt.

Framträdandet inför kommissionen kan pågå i fem dagar.

Jacob Zuma anklagas för att ha gynnat en korruptionskultur under sitt nio år långa styre fram till att han avsattes 2018 och ersattes av Cyril Ramaphosa.

– Jag tycker att det är viktigt att vi respekterar varandra, säger Zuma.

Han är inte enligt lag skyldig att medverka i förhöret, som handlar om en typ av korruption där företag och politiker samarbetar för att påverka politiken i syfte att gynna sig själva.

Zuma nekar till brott och anser sig i stället ha utsatts för karaktärsmord i över 20 år.

Den avsatte presidenten hade bett om att få se förhörsfrågorna i förväg men hans begäran avslogs av kommissionen, som hade erbjudit honom att ge "sin sida av historien" efter att andra vittnen gett förödande vittnesmål mot honom.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN