Uppgifter: Johnson vill stänga parlamentet

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Storbritanniens regering vill förlänga den period då parlamentet normalt inte sammanträder, uppger flera brittiska medier och hänvisar till icke namngivna källor.

Skälet skulle kunna vara att ge premiärminister Boris Johnson en lättare väg att genomföra brexit.

Premiärminister Boris Johnson vill att parlamentet håller stängt till och med den 14 oktober i stället för i början av oktober, enligt uppgifterna. Enligt brittiska medier ska Johnson träffa drottning Elizabeth på hennes sommarresidens i skotska Balmoral under onsdagen för att diskutera saken. Formellt handlar det om att bestämma när drottningen ska hålla sitt tal, som normalt sett markerar starten för parlamentets arbete.

Syftet bedöms vara att begränsa parlamentets tid att motsätta sig Johnsons brexitplan inför utträdet den 31 oktober. Varken premiärministern eller Buckingham Palace har hittills kommenterat uppgifterna.

Foto: Victoria Jones/AP/TT
Boris Johnson och drottning Elizabeth II vid ett möte i juli. Nu väntas de mötas igen. Arkivbild.

Johnson vill genomföra brexit i månadsskiftet oktober–november oavsett om ett avtal med EU är på plats eller inte. En majoritet av parlamentsledamöterna vill inte lämna EU utan ett avtal.

Talmannen John Bercow sade tidigare i augusti att han "vägrar" att låta premiärminister Boris Johnson ta Storbritannien ut ur EU genom att stänga parlamentet.

– Om det görs ett försök att kringgå eller – Gud förbjude – att stänga parlamentet, det är förkastligt och jag kommer att göra allt jag kan för att stoppa det, sade Bercow enligt The Telegraph.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM