Dorian försvagas – men skördar offer

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Hallnäs/TT
Orkanen Dorians väg.

NYHETER

Orkanen Dorian är "en historisk tragedi" för Bahamas, säger premiärminister Hubert Minnis.

Hittills har fem dödsoffer bekräftats på Abaco-öarna i nordöstra Bahamas.

Ovädret ligger fortsatt förhållandevis stilla över Grand Bahama, och informationen från drabbade öar sipprar sakta fram.

Dorian, som i nuläget hovrar cirka 17 mil öster om West Palm Beach i Florida, kommer snart att röra sig västerut mot den amerikanska delstaten, förutspår National Hurricane Center (NHC) i USA. Den har dock minskat lite i styrka och nedgraderats till kategori tre på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan.

Samtidigt meddelar myndigheterna att man ska inleda räddningsoperationer i de delar av landet där det är säkert. För många har väntan på hjälp varit skräckfylld.

"Vi är under vatten ända upp till taket. Kan någon snälla skicka hjälp", skriver en kvinna som är fast tillsammans med sin son och sex barnbarn, i ett sms till AFP.

Rop på hjälp

Rädslan har också kopplat greppet om invånarna i Freeport på Grand Bahama.

"Människor som trott att de var säkra ropar nu efter hjälp. Maken till min bästa vän sitter fast på taket till deras hus med två meter vatten under sig", skriver Yasmin Rigby från Freeport till AFP.

Florida har också börjat känna av effekterna av Dorian. Vindhastigheter på 27 meter per sekund har rapporterats, och det finns risk för tornador under tisdagen. I sin senaste prognos varnar NHC för att risken för översvämningar kommer att öka i Florida de närmsta dygnen.

"Även om den gradvis försvagas kommer Dorian att förbli en kraftfull orkan de närmsta dagarna", uppger NHC i en bulletin.

Dränkta hus

Över 9 500 personer har sökt skydd i något av de 121 härbärgen som inrättats. En av dem är 30-åriga Stefanie Passieux, som sökt skydd tillsammans med sin mor och sina två barn.

– Jag kom hit i går, så fort de öppnade. De sade att det var ett nödläge, berättar hon.

En video på den bahamanska nyhetssajten Tribune 242 visar enorma vattenmassor med kringflytande bråte och hus som är mer eller mindre helt dränkta. Röda Korset uppskattar att omkring 13 000 byggnader har skadats eller förstörts av orkanen. NHC uppmanar människor på Grand Bahama att stanna kvar i härbärgena.

PODD: Så påverkas superstormen av klimatförändringarna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om fallet orkanen Dorian – och reder ut om orkanerna blivit flera.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE