Segerrusigt AFD riktar udd mot storkoalition

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Michael Kappeler/AP/TT
Jubel på AFD:s valvaka i tyska Sachsen. Till vänster partiets toppnamn i delstaten: Beatrix von Storch.

Främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) går kraftigt framåt i söndagens två delstatsval i östra Tyskland.

I Brandenburg ökar partiet till 23,5 procent, jämfört med 12,2 procent år 2014, enligt tidningen Süddeutsche Zeitung. I Sachsen är ökningen än kraftigare, från 9,7 procent senast till 27,5 procent i dag.

Samtidigt backar delstaternas traditionella maktpartier, förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska koalitionspartnern SPD. Visserligen förblir CDU största parti i Sachsen med 32,1 procent, men tappar 7,3 procentenheter av sitt stöd jämfört med valet 2014.

I Brandenburg fortsätter SPD att vara störst med 26,2 procent, ett resultat som innebär ett tapp med 5,7 procentenheter.

De Gröna en av vinnarna

Även vänsterpartiet Die Linke backar kraftigt medan miljöpartiet De Gröna också ser ut som en av söndagens vinnare. I Sachsen ökar partiet från 5,7 till 8,6 procent och i Brandenburg från 6,2 till 10,8 procent.

Alice Weidel, AFD:s gruppledare i det nationella parlamentet, hoppas att partiets framgångar ska destabilisera regeringskoalitionen mellan CDU och SPD.

– Vår framgång här skulle kunna innebära att koalitionen i Berlin upplöses, säger hon.

– De andra partierna kan inte fortsätta som vanligt.

Sämre ekonomisk utveckling

Såväl Brandenburg som Sachsen ligger i östra Tyskland, som sedan Berlinmurens fall har sett en sämre ekonomisk utveckling än granndelstaterna i väst och på senare år blivit en grogrund för högerpopulistiska strömningar. AFD har positionerat sig mot förbundskansler Angela Merkels mer generösa migrationspolitik, men även mot den gröna energiomställning som innebär att flera kolgruvor i regionen stängs.

Rättad: I en tidigare version av artikeln avgavs felaktiga siffror för hur mycket väljarstödet minskat för CDU respektive SPT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM