Dödlig hundsmitta sprider sig – minst 20 hundar döda
Veterinärer och myndigheter nedringda av oroliga hundägare
Uppdaterad 2019-09-10 | Publicerad 2019-09-05
Det som kan vara en smittsam och dödlig hundsjukdom sprider sig i Norge. Nu har minst 20 hundar dött – på flera håll i landet.
Bland hundägare i Sverige är oron också stor.
– Försök ha is i magen, men avvakta med resor med hund till Norge i nuläget, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.
De senaste dagarna har minst 20 hundar i Norge dött, alla med samma symptom:
Blodig diarré och/eller kräkningar samt ett snabbt försämrat hälsotillstånd, som har lett till döden, i flera fall redan inom 24 timmar från de första symptomen.
De första rapporterna om dödsfall kom från Oslo, men nu rapporteras om dödsfall så långt bort från den norska huvudstaden som Bergen i väst och Trøndelag i norr.
Har spridit panik
Norska myndigheter arbetar nu febrilt för att spåra källan och finna ett svar på vad hundarna har drabbats av.
Ännu vet man inte om det handlar om en bakterie, ett virus eller något annat som drabbat hundarna.
Men dödsfallen har spridit panik bland norska hundägare.
Veterinärklinikerna är nedringda av oroliga hundägare och på torsdagseftermiddagen gick det inte att komma in på norska Veterinärinstitutets hemsida.
Även bland hundägare i Sverige är oron stor.
– Både Kennelklubben och djurkliniker i Sverige är nedringda, säger Lotta Gunnarsson, veterinär med ansvar för just hundar på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.
Där har man fortlöpande kontakt med sin motsvarighet i Norge och inväntar besked om vad det hundarna kan ha drabbats av.
Obducerat hundarna
– Så fort vi får svar och fakta från våra norska kollegor kommer vi att gå ut och förmedla det, i nuläget kan vi bara avvakta, säger Lotta Gunnarsson.
– Vi vet ingenting ännu, om det bakterier eller virus eller förgiftning – eller slumpen.
Hon förstår att hundägare även i Sverige också är oroliga, men uppmanar till lugn, i väntan på besked från de norska myndigheterna.
– Jag tycker att man ska försöka ha lite is i magen, till man har fakta. I väntan på det är det väl bra att avvakta med att resa till Norge med hund och det är alltid viktigt att ha en välvaccinerad hund.
Vid norska veterinärinstitutet har man obducerat tre av de drabbade hundarna och visade analyser ska ge svar på orsaken till dödsfallen och om det finns något samband mellan dem.
Svaret hoppas man ha under torsdagen eller fredagen.
”Stoppas inte av gränser”
Den värsta farhågan är att det handlar om en smittsam, dödlig sjukdom.
– Om detta är smittsamt, kommer det inte stoppas av några gränser, säger Sajsa Rygg, veterinär och kommunikationsansvarig vid veterinärkliniken Anicura i Oslo, till norska Dagbladet.
Det var där man först slog larm under onsdagen, efter att minst sju hundar, som vistats i centrala Oslo, insjuknat och dött.
Nu är dödsfallen uppe i minst 20 – och många fler hundar är sjuka och inlagda, med samma symptom.
I onsdags kväll fick man in ytterligare sju hundar som las in på en av Anicuras kliniker i Oslo.
– Fyra av hundarna som kom in i går blev kvar över natten och är nu stabila. Två av dem är på väg hem, säger Sajsa Rygg till Dagbladet.
Hon manar också till lugn, trots att hon själv aldrig har hört talas om något liknande under sina tolv år som veterinär:
– Det är viktigt att vi inte drabbas av hysteri, för hundarna kan mycket väl bli friska om de får behandling snabbt.
Utställningar och tävlingar ställs in
I Norge råder myndigheterna hundägare att inte låta sin hund hälsa på andra hundar, utan begränsa närkontakten med andra hundar – och snabbt söka veterinär om hunden drabbas av de aktuella symptomen.
En lång rad hundevenemang, träningar och tävlingar har ställts in runt om i Norge de kommande dagarna.
Norska Kennelklubben rekommenderar att alla arrangemang den kommande helgen ställs in.
Svenska kennelklubben har med anledning av utbrottet också vidtagit åtgärder och fattat beslut för att ta det säkra före det osäkra.
– De hundar som kommer från Norge får inte delta på utställning, prov eller tävlingar i Sverige. Beslutet gäller fram till och med denna helg. Och vi avråder svenska hundägare att åka till Norge där fler hundar samlas, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.
Kennelklubben avvaktar ytterligare information från norska och svenska myndigheter och kommer efter det att fatta beslut om förbudet ska förlängas.