Här är Malmös förslag mot gängvåldet

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Arkivbild.

Fasta kameror som läser av nummerplåtar, avhopparprogram och fler anställda inom tull, domstol och socialtjänst. Så lyder Malmös recept för att stoppa gängvåld och öka trygghet i en svårt utsatt stad.

Nu försöker stadens ledande politiker få önskelistan att landa på regeringens bord.

– Sammantaget skulle det här göra stor skillnad, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Vill "driva på"

Samma dag som riksdagspartierna träffas för att diskutera gängkriminalitet lämnar Stjernfeldt Jammeh över en lista med fem punkter till S-ledamöterna i riksdagens justitieutskott, som just nu är på studiebesök i staden.

Det handlar om åtgärder på ett nationellt plan – verktyg för att bättre komma åt gängkriminalitet. Men det är egentligen inga färska förslag, och mycket har nämnts flera gånger tidigare.

Nu börjar Malmös högsta politiker bli otålig.

– Vi vill fortsätta att driva på, säger Stjernfeldt Jammeh och fortsätter:

–  Det tar alldeles för lång tid för att få leverans.

Identifiera nummerplåtar

På kommunens önskelista – totalt fem punkter – efterlyses snabbare lagföring för mängdbrott samt ett nationellt inrättat avhopparprogram för kriminella. Malmö vill också att tiden för tillåten datalagring förlängs, så att digitala spår, som exempelvis var en mobiltelefon befunnit sig, ska kunna följas betydligt längre tillbaka i tiden än vad som är möjligt i dag.

Flera poliser är också välkommet, säger Stjernfeldt Jammeh. Men hon vill även se en ökning av personal inom åklagarmyndighet, domstolar och kriminalvård.

Ett ytterligare förslag är att fasta kameror på exempelvis stolpar ska få tillåtelse att identifiera nummerplåtar.

–  Det är en fråga vi driver åt Malmöpolisen, för de skulle vara behjälpta av att de fasta kameror vi satt upp kan ge en signal när efterlysta bilar förflyttar sig i staden.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM