Mauricio Rojas

Mauricio Rojas uttalande har skapat starka reaktioner

”Kommer krävas hårda åtgärder, inklusive människoliv”

Av: 

Oscar Schau

NYHETER

”För att återställa allmän ordning kommer det att behövas mycket hårda åtgärder, till stora kostnader, inklusive människoliv”

Orden är den profilerade svensk-chilenske politikern och författaren Mauricio Rojas, som på torsdagen deltog i chilensk tv.

Uttalandet har skapat starka reaktioner.

Det var under torsdagen som svensk-chilenaren Mauricio Rojas deltog i programmetBienvenidos” på den chilenska tv-kanalen Channel 13.

Rojas, tidigare Timbro-chef och riksdagsledamot för Liberalerna, debattör på Svenska dagbladet samt före detta kulturminister i Chiles nya regering, var inbjuden i egenskap av expertkommentator.

I dag sitter han i Moderaternas integrationskommission, som sjösattes tidigare i år.

I ett resonemang kring det svåra läget i landet, där tusentals skadats och 26 dödats under våldsamma protester under hösten, gav Rojas sin syn på vad som krävs för att få rätsida på situationen.

– För att återställa allmän ordning kommer det att behövas mycket hårda åtgärder, till stora kostnader, inklusive människoliv, sa Rojas, något som mötts med ilska i sociala medier.

På Twitter bland annat beskrivs uttalandet som ”skrämmande” och tolkas av vissa som ett hot.

En som har reagerat är Ann Linde (S), Sveriges utrikesminister.

”Det är oacceptabelt att uttrycka sig på det här sättet om att människor dödas. Jag skulle vilja veta vad Ulf Kristersson anser om att moderater uttrycker sig på detta sätt?” skriver Ann Linde till DN.

Mauricio Rojas.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

”Kommer inte vara smärtfritt”

I ett mejl till Aftonbladet skriver Mauricio Rojas att han har ”strikt respekt” för de mänskliga rättigheterna:

”Jag menade det som är uppenbart: att återställa ordningen kommer inte att vara en enkel eller smärtfritt uppgift. Många starka krafter (politiska extremister, kriminella, narkomaffior, fotbollshuliganer, osv) står bakom det extrema våldet som har härskat i Chile under flera veckor och bara de som inte har sett, eller inte vill se, det som har inträffat kan tro att detta kan ordnas utan hårda åtgärder. Detta har ingenting att göra med de fredliga demonstrationerna, som tyvärr används av våldsverkarna för att utföra sina illdåd.”

Moderaterna kommenterar Rojas uttalande enligt följande:

”Mauricio Rojas har själv förklarat vad han menar både i ett långt tv-inslag och i efterföljande kommentarer. Han har beskrivit ett mycket allvarligt läge. Det är en sakbeskrivning, inte en utveckling han önskar sig. Han har också betonat betydelsen av en strikt respekt för lagarna och mänskliga rättigheter”, säger Andreas Hamrin, presschef på Moderaterna. 

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny rapport pekar ut övergrepp av Chiles polis

ÄMNEN I ARTIKELN

Mauricio Rojas

Chile

Sverige

Liberalerna

Timbro