Kvinna döms för grovt förtal av partikamrat

Hängde ut Stefan Nilsson som pedofil på Instagram

Av: 

TT

Under metoo-hösten pekades riksdagsmannen Stefan Nilsson (MP) ut som pedofil på en partikamrats Instagramkonto.

Nu döms den kvinnliga partikamraten för grovt förtal.

Kvinnan döms av Södertörns tingsrätt till villkorlig dom och böter. Hon ska också betala 40 000 kronor i skadestånd till den utpekade kollegan, Stefan Nilsson.

Partikamraten skrev den 17 oktober 2017 på Instagram att Nilsson var pedofil och att han hade utsatt kvinnor och barn för olika typer av övergrepp.

Stefan Nilsson tvingades senare lämna Miljöpartiets riksdagsgrupp hösten 2017 efter anklagelser från kvinnan.

Grovt brott

– Enligt min uppfattning rör det sig om ett grovt brott och jag har väckt åtal om grovt förtal. Både på grund av innehållet och på grund av spridningen, sade Henrik Olin, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, till TT i samband med åtalet i september.

Kvinnan har hela tiden förnekat brott, men medgett att hon lagt ut anklagelsen mot Stefan Nilsson.

– Även om man uppfattar och man till och med har anledning att tro att det är sant, så går man inte fri från förtal. Tanken är att den här typen av påstående eller anklagelse inte ska hanteras på sociala medier, sade Henrik Olin till Dagens Nyheter i september.

Tingsrätten delar åklagarens bedömning.

Genom utpekandet av Stefan Nilsson som pedofil har kvinnan utmålat honom både som brottslig och klandervärd, skriver tingsrätten i sin dom. Ett sådant utpekande har inte på något sätt varit försvarligt, enligt rätten.

Direkt felaktigt

I domskälen understryks också att kvinnan inte kan dra de slutsatser som hon gör i sitt utpekande utifrån det hon själv har sagt att hon bevittnat: "Att påstå något sådant till följd av den aktuella händelsen är därför i sig direkt felaktigt och synnerligen kränkande", skriver rätten.

Syftet med att sprida uppgifterna var enligt kvinnan att Stefan Nilsson inte skulle röstas fram till nya förtroendeuppdrag inom Miljöpartiet. Hon har också uppgett att hon inte har för avsikt att någonsin radera det aktuella inlägget från Instagram. Detta medför att rätten bedömer brottet som grovt.

Stefan Nilsson stannade kvar i riksdagen trots att partiet ville att han skulle lämna. Han kandiderade dock inte inför valet 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE