Svensk fotograf bakom fotot på ”Gretas dubbelgångare”

avNora Fernstedt

Publicerad:

Tidsresenär eller manipulerat foto?

Konspirationsteorierna kring fotot på Greta Thunbergs dubbelgångare har flödat.

Nu presenterar Washington University sanningen om den omskrivna bilden, rapporterar Expressen.

Det 120 år gamla foto på flickan som liknar Greta Thunberg har väckt uppmärksamhet världen över. Fotot kommer från Washington University och föreställer tre barn vid en guldgruva.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om konspirationsteorierna kring fotot, där en av de mer fantasifulla handlat om att Greta Thunberg är en tidsresenär från framtiden.

Nu går Washington University ut och bemöter spekulationerna i ett blogginlägg, rapporterar Expressen.

Enligt dem är fotot äkta – och dessutom taget av en svensk fotograf, Erik Hegg. Han föddes i Bollnäs 1867 och emigrerade till den amerikanska delstaten Washington 1888, enligt TT.

Fotot på Gretas dubbelgångare är ett av många foton tagna av Erik Hegg och det är en del av universitetsbibliotekets viktiga samlingar. I bildtexten står det: ”Tre barn använder en brunn vid en guldgruva i Dominion Creek, Yukonterritoriet, cirka 1898”.

– Konspirationsteorier åsido, vi är glada att samlingen får uppmärksamhet eftersom den understryker den historiska betydelsen av fotona, likväl som den unika roll som biblioteket och andra arkiv spelar, skriver Lisa Oberg, en av föreståndarna för bibliotekets specialsamlingar på University of Washington, i blogginlägget.

1 av 2 | Foto: Eric A. Hegg/Washington University
Det 120 år gamla fotot på flickan som liknar Greta har väckt uppmärksamhet världen över.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM