Els-Maries sista hälsning – avled på Berga där 30 boende dött

Dottern: Vem tar ansvar för spridningen?

Här hälsar Els-Marie Pettersson till sin dotter för sista gången från balkongen på äldreboendet Berga.

Dagen efter insjuknade Els-Marie i covid-19 – och blev en av de minst 30 personer som avlidit under coronapandemin och bott på det anmälda boendet.

– Ledningen ljuger när de säger att det funnits tillräckligt med skyddsutrustning. Vem tar ansvar för den här spridningen? säger dottern Birgitta Rytkönen.

Redan för över en vecka sedan hade 27 av 96 äldre dött på äldreboendet Berga i Solna, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Efter att anmälan skickades in avled även Helén Glückmans pappa Jan i covid-19 och ytterligare minst två personer till som bott på äldreboendet – totalt 30 personer.

Skötts illa

Helén Glückman är liksom Birgitta Rytkönen mycket kritisk mot den omfattande smittspridningen bland äldre på Berga.

Sakarias Mårdh, vd för koncernen som äger äldreboendet, uppgav i en intervju med Aftonbladet att det inte hade saknats skyddsutrustning eller att personal hade gått mellan smittade och friska under samma arbetspass.

Men det stämmer inte, enligt Birgitta Rytkönen.

Hennes mamma Els-Marie, 88, avled på äldreboendet den fjärde april, efter att ha insjuknat i covid-19.

Els-Marie avled på äldreboendet i Berga efter att ha insjuknat i covid-19. En knapp vecka innan kom hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn och vinkade till henne.
Els-Marie avled på äldreboendet i Berga efter att ha insjuknat i covid-19. En knapp vecka innan kom hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn och vinkade till henne.

Sparade in

Els-Marie var född i Finland, hade arbetat på apotek och flyttade till Sverige för att komma närmare sina barn, barnbarn och numera även barnbarnsbarn.

– Först och främst vill jag säga att personalen på boendet är fantastisk. De gör allt för de äldre. Men det finns flera andra brister. Ledningen sparade in på mycket, säger Birgitta Rytkönen.

Gått mellan våningarna

Hon säger att det var bra att Berga var tidiga med att stänga äldreboendet för utomstående.

– Men sedan hände inte så mycket mer. På lördagen den 28 mars var mammas barn, barnbarn och barnbarnsbarn utanför hennes balkong och vinkade till henne. Då visste vi att viruset hade börjat spridas på våningen ovanför veckan innan. Jag vet att det finns tillfällen när personal på avdelningarna hade hand om både insjuknade som min mamma och friska. En undersköterska var med mamma när vi vinkade till henne, men undersköterskan hade inget för att skydda sig själv.

Mamman insjuknade

Birgitta Rytkönen fortsätter:

– Och på söndagen blev mamma sjuk. Hon fick feber och när de tog hand om henne på måndagen och tisdagen vet jag att de inte hade skyddsutrustning. Det är under all kritik. Man vill verkligen att någon ska ställas till ansvar för den här katastrofen.

Birgitta tillsammans med sin mamma Els-Marie.
Birgitta tillsammans med sin mamma Els-Marie.

Tar inget ansvar

Birgitta Rytkönen är mycket kritisk till att vd:n Sakarias Mårdh sagt att personal haft god tillgång till skyddsutrustning eller att personal inte har gått emellan friska och smittade under samma arbetspass.

– Antingen vet han ingenting eller så tar han inget ansvar.

Brist på utrustning

Även enligt anmälan till Arbetsmiljöverket uppger skyddsombudet på äldreboendet att personal “rör sig“ mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”.

Det larmas även om att de anställda upplever en “brist på skyddsutrustning” och “brist på information runt hur den skyddsutrustning som finns ska användas”.

Birgitta är kritisk till hur ledningen för äldreboendet Berga valt att hantera coronapandemin.
Birgitta är kritisk till hur ledningen för äldreboendet Berga valt att hantera coronapandemin.

”Ingenting som jag vet”

Men Sakarias Mårdh, vd för A&O Sverige AB som äger boendet, anser inte att det stämmer.

– Det är en bild som jag inte delar. Vi vet att vi har levererat in volymer så att det ska finnas vid varje tillfälle, den skyddsutrustning som krävs enligt de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har.

Du sa i vår förra intervju att personal inte gått mellan smittade och friska under samma arbetspass – kan du garantera att det stämmer?

– Det finns ingen schemaläggning som har gjort att man skulle gå mellan avdelningar på det sättet. Nej. Så är det.

Vi har pratat med en anhörig som uppger att det inte stämmer, att man har gjort så – vad säger du om det?

– Det är ingenting som jag vet någonting om då. För jag har kollat upp att det inte har skett eftersom våra riktlinjer säger att man inte ska gå mellan olika avdelningar.

Äldreboendet Berga i Solna.
Äldreboendet Berga i Solna.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket har 27 personer avlidit fram till 21 april. Efter det har ytterligare minst tre som bott på hemmet avlidit. Hur många är det som har avlidit?

– Jag kan inte kommentera det överhuvudtaget.

Upplever du att ni har gjort allting för att förhindra smittspridning?

– Vi har gjort allt vi kan för att förhindra smittspridning och personalen har ju också gjort ett fantastiskt jobb. Det är ju en utsatt situation det här i varenda verksamhet i Sverige, i både äldreomsorg och sjukvård.

A&O Sverige AB omsatte enligt senaste årsredovisningen 404 miljoner kronor och hade ansamlade vinster på över 12,5 miljoner kronor.

Ledningen för boendet har inte velat bekräfta antalet dödsfall och det framgick inte i anmälan till Arbetsmiljöverket om alla dött i sviterna av covid-19.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publisert:

LÄS VIDARE