It-jätten fick skriva ministerns citat i reklamkampanj

Konkurrensen från nätjätten Amazon väntas bli mördande för svenska näthandlare.

Aftonbladet kan nu avslöja regeringens intensiva kontakt med nätjätten som började redan 2017.

Utbytet gick så långt att Amazon till och med fick utforma minister Mikael Dambergs egna citat inför en reklamkampanj.

När världens största it-jättar gjorde gemensam sak med statsfinansierade organisationen Business Sweden gav lobbyinsatserna till slut frukt:

Den 1 januari 2017 sänktes elskatten med 97 procent för Facebook, Google och Amazon.

Träffades flera gånger

Av tidigare hemligstämplade regeringshandlingar framgår att Amazon och företrädare för Stefan Löfvens regering möttes ett flertal gånger under våren 2017. Bland punkterna på dagordningen var att Amazon var föremål för en granskning av svenska Finansinspektionen.

Amazons lobbychef lyckades driva igenom flera förändringar i dåvarande näringsminister Mikael Dambergs (S) citat inför en reklamkampanj.
Amazons lobbychef lyckades driva igenom flera förändringar i dåvarande näringsminister Mikael Dambergs (S) citat inför en reklamkampanj.

Genom lobbychefen Carsten Kestermann framförde Amazon sitt missnöje över svenska Finansinspektionens agerande och försökte få regeringen att gripa in. Till slut tvingades de svenska tjänstemännen förklara att Finansinspektionen är en regeringsoberoende myndighet.

“Myndigheter är oberoende från regeringen och regeringen har ingen möjlighet att ingripa. Jag hoppas jag får höra från Tomas (Sokolnicki) om det uppstår några generella systemfel, det skulle då förmodligen bli en fråga för finansdepartementet” svarar tjänstemannen. 

Under samma period lyckades Amazon driva igenom flera förändringar i citat från dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) som skulle publiceras i ett gemensamt utskick inför lanseringen av it-jättens serverhallar i Sverige.

Amazon planerar totalt tre serverhallar i Eskilstuna.  I dagsläget har man färdigställt vad som i bygglovet beskrivs som ”etapp 1”, den första serverhallen.
Amazon planerar totalt tre serverhallar i Eskilstuna. I dagsläget har man färdigställt vad som i bygglovet beskrivs som ”etapp 1”, den första serverhallen.
Andy Jassy, VD Amazon Web Services.
Andy Jassy, VD Amazon Web Services.

Att Damberg skulle citeras i Amazons reklammaterial var bolagets egen idé men man var inte nöjda med ministerns pressekreterares förslag, enligt handlingar från näringsdepartementet.

Dambergs mer generella ordval om vikten av ett nytt “Nordeuropeiskt datacenter” ersattes med att han gläds åt “Amazons investering”. Dambergs ord om att han hoppas att etableringen ska leda till fler jobb och framväxandet av fler företag ströks. 

Carsten Kestermann, lobbychef på Amazon.
Carsten Kestermann, lobbychef på Amazon.

Efter lanseringen var Amazon-topparna mycket nöjda med regeringens bistånd och i ett mejl till regeringen skrev lobbychefen:

“Jag kan inte med ord uttrycka hur tacksamma vi är för det excellenta stöd som uttrycktes av departementet, ministern (Mikael Damberg), business Sweden och alla andra”. 

”Vi är så glada”

När etableringen offentliggjorts skriver tjänstemännen på näringsdepartementet till Amazons Carsten Kestermann:

“Vi hoppas ni är nöjda med kommunikationen idag. Vi är så glada att till slut officiellt kunna välkomna er till Sverige och vi ser fram emot ett gott samarbete.”

Dagen efter återkommer tjänstemannen ytterligare en gång till Carsten Kestermann om hur nöjd och glad regeringen är.  

“Tack så mycket Carsten. Vi är så glada. Det har varit ett så smidigt samarbete.”

Aftonbladet har sökt Carsten Kestermann för att ställa frågor, men han har inte återkommit.

”Ett viktigt ansvar”

Mikael Dambergs pressekreterare Natali Sial svarar i ett mejlsvar på varför ministern var involverad i Amazons lanseringskampanj i Sverige.

”Det är ett viktigt ansvar man har som näringsminister att promota investeringar i Sverige. Investeringsfrämjande skapar jobb.”

Varför lät du och din stab Amazon föra in flera ändringar i citaten?

”Amazon lade troligen till delar i citatet utifrån vad de hört från statsrådet säga i möten med dem. Sveriges regering har en ambitiös digitaliseringspolitik.”.

I höst väntas Amazon slutföra sin etablering i Sverige då bolagets e-handelskanal öppnar i Sverige. I en rad länder där Amazon startat verksamhet har den lokala företagsfloran utarmats på grund av it-jättens intåg.

Läs fler artiklar i granskningen:

PODD Bidrag och skattelättnader - så lockas drakarna till Sverige

Aftonbladet Daily om hur nätjättar som Google och Facebook etablerar sig i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE