It-skandalen inom Transportstyrelsen

Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör avgår

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Transportstyrelsen frångick IT-regler gällande rikets säkerhet redan under sommaren 2014 visar en granskning gjord av Dagens Nyheter.

Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius har valt att avgå efter att ha konfronterats med uppgifterna.

– Han ser att detta kan påverka hans förtroende och ledningens förtroende, säger generaldirektören Jonas Bjelfvenstam till DN.

Det är Dagens Nyheter som nu kan avslöja nya, hitintills okända uppgifter om IT-skandalen på Transportstyrelsen.

I fokus står bytet av det datorsystem som lagrar registret över alla fordonsägare och körkortsinnehavare. Projektet kallas för stordatormigreringen och har pågått under flera års tid, parallellt med att driften togs över av IBM.

Frångick IT-regler gällande rikets säkerhet

Redan sommaren 2014 beslutade den ställföreträdande generaldirektören Jacob Gramenius att göra avsteg från Transportstyrelsens styrdokument, ”Riktlinjer om krav på informationssäkerhet”, vilket därmed skedde över ett år före den skandalomsusade outsourcingen till IBM.

Beslutet att frångå myndighetens it-säkerhetsregler meddelades muntligen i juni 2014 och fattades formellt av Gramenius i augusti 2014.

Dåvarande minister: Visste inte

Vid den tidpunkten var Catharina Elmsäter-Svärd (M) ansvarig minister. Dock säger hon till tidningen att hon inte känner till uppgifterna och kan inte heller svara på om hon tycker att hon borde ha fått informationen.

- Man har riktlinjer för att man ska förhålla sig till dem. Men det innebär ju också att man emellanåt kan göra avsteg generellt. I detta fall vet jag inte orsaken till varför man har gjort avsteget, säger Elmsäter-Svärd till DN

Enligt ett dokumentet som DN tagit del av framgår att ledningen hade gjort ”en avvägning mellan verksamhetens respektive säkerhetsskyddets behov”.

Övriga detaljer om avstegsbeslutet har enligt tidningen belagts med sekretess, med hänvisning till rikets säkerhet.

Beslutat att avgå

Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör, Jacob Gramenius har beslutat att avgå efter att han konfronterats med frågor gällande att han ska ha frångått de regler som fanns för hantering av it-säkerhet uppger DN.

– Jag har haft ett samtal med Jacob. Han har bestämt sig för att lämna sitt uppdrag som ställföreträdande generaldirektör och medlem i ledningsgruppen. Han ser att detta kan påverka hans förtroende och ledningens förtroende, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör vid Transportstyrelsen till DN och tillägger att han ser allvarligt på att man överträder gällande lag och även de interna riktlinjerna.

Löfven: Bra att myndigheten städar upp

Statsminister Stefan Löfven kommenterade under onsdagen de nya uppgifterna om Transportstyrelsen i Expressen TV.

- Jag tycker att det är väldigt bra att myndigheten städar upp. I det här fallet behövde det åtgärdas och det gjorde generaldirektören.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vilse i it-skandalen? Vad det handlar om – och varför alla är så upprörda

ÄMNEN I ARTIKELN

It-skandalen inom Transportstyrelsen

Transportstyrelsen

It-säkerhet