9 frågor och svar om nya värnplikten

På torsdagen beslutade regeringen att återinföra den allmänna värnplikten i Sverige.

Men vad innebär det egentligen?

Här är några av frågorna som dykt upp – och svaren.

13 000 kommer kallas till mönstring.
13 000 kommer kallas till mönstring.
 1. Vad innebär det nya förslaget?
  Den nya värnplikten gäller både kvinnor och män. Alla som är födda år 1999 eller senare ska omfattas av plikt att göra militärtjänst om de tas ut.
 2. Varför återinförs värnplikten?
  Bakgrunden till beslutet är en försämring av det säkerhetspolitiska läget samt att rekryteringen av frivilliga inte uppnått förväntningarna.
  – Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.
 3. Vilka kommer att kallas till mönstring?
  Mönstringsplikten införs den 1 juli i år. I ett första skede kommer de cirka 180 000 ungdomar som är födda 1999 och 2000 att beröras. Alla i varje årskull kommer att få information om vad återinförd värnplikt innebär. Cirka 13 000 personer per år kommer att kallas till mönstring.
 4. Hur många kommer behöva göra lumpen?
  Cirka 4 000 värnpliktiga och frivilliga tas ut till militär grundutbildning årligen under 2018 och 2019.
 5. Kan man bli tvingad mot sin vilja?
  Ja. Men såväl regeringen som utredaren Annika Nordgren Christensen säger att risken är liten. Varje år är 7 000 kvinnor och 13 000 män intresserade av utbildningen. Och det är som sagt endast 13 000 som väntas behöva mönstra.
 6. Vad händer om man vägrar?
  Den som kallats till mönstring men vägrar dyka upp kan enligt lagen om totalförsvarsplikt dömas till böter. Den som uppsåtligen avviker från värnplikt kan dömas till högst ett års fängelse, om det klassas som brott mot totalförsvarsplikten.
 7. Behövs fler värnpliktiga i framtiden?
  Antalet som behöver kallas in till värnplikt kan öka på sikt beroende på säkerhetsläget. För 2018 och 2019 har regeringen beslutat om 4 000 årligen. Från 2023 kan det komma att behövas 8 000, enligt utredningen.
 8. Hur länge pågår utbildningen?
  Enligt lagen om totalförsvarsplikt kan värnpliktiga tas ut för grundutbildning i som mest 615 dagar. De som gjorde lumpen i det gamla pliktsystemet tjänstgjorde i 80–450 dagar.
 9. Kan man avbryta utbildningen?
  I dag är det frivilligt – man kan i princip bara ta av sig uniformen och åka hem. Men med det nya systemet blir man skyldig att slutföra sin utbildning. Det kan dock finnas giltiga skäl för att få avbryta.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR Återinförd värnplikt, rätt eller fel? Bästa argumenten – för och emot

Publisert:

LÄS VIDARE