”Dödsängeln” död efter misshandeln i fängelset

NYHETER

Han kallades ”dödsängeln”.

Donald Harvey, 64, erkände att han mördade 87 personer - de flesta av dem patienter på sjukhusen där han jobbade.

Nu har han själv avlidit på sjukhus, där han vårdats med livshotande skador efter att ha blivit svårt misshandlad i sin cell i fängelset i Ohio.

1 av 2

Han utsåg sig själv till både domare och bödel. Eller Gud, som han själv såg sig som. Det var han som bestämde vem som skulle leva - och vem som skulle dö. Och allt tyder på att han njöt av det.

Någon annan gjorde samma sak med honom, på fängelset i Ohio där han avtjänade sina 15 livstidsstraff.

Donald Harvey misshandlades svårt i sin cell på Toledo Correctional Institution. Han fördes till sjukhus och till­ståndet uppgavs vara kritiskt. På torsdagsmorgonen, efter två dygn, avled han.

Varför han misshandlades, och vem som gjorde det, framgår inte.

Ingen slog larm

Donald Harvey var en av USA:s värsta massmördare genom tiderna. Under 17 år, mellan 1970 och 1987 mördade han, enligt sina egna erkännanden, 87 personer. Men alla mord han erkände kunde inte styrkas och han dömdes ”bara” för 37.

Men de kunde ha blivit både färre - och många, många fler.

Visst tyckte många av hans kollegor på sjukhusen där han jobbade som vårdare att det dog ovanligt många patienter när han var närvarande. Men ingen slog larm.

Ingen insåg att öknamnet de gav honom, lite på skämt, faktiskt hade en djupare innebörd.

Inte förrän en rättsläkare kände en misstänkt doft av bittermandel - cyanid - under en obduktion riktades misstankarna mot Donald Harvey.

Dömdes bara för stöld

Men ingen kunde ana vidden av vad som skulle rullas upp.

Ändå kunde allt ha stoppats redan i mars 1971 när Donald Harvey greps för stöld. Den berusade Harvey erkände att han var en mördare, men man hittade inget som styrkte det och han dömdes bara för stöld. Då hade Harvey redan under sina tio månader på Marymont Hospital i London i Kentucky mördat 15 patienter.

Hans första offer blev en 88-årig gammal alkoholist, som vårdades för en stroke. När Donald Harvey skulle hjälpa honom smetade han avföring i Harveys ansikte och Harvey blev så arg att han kvävde honom med plast och en kudde. Och så skulle det fortsätta.

Själv skulle han senare hävda att han dödade sina offer av barmhärtighet, för att förkorta deras lidanden, men det kunde lika gärna vara ilska, eller svartsjuka.

Kvävde sina offer

Ingen, vare sig hans patienter, partners, grannar eller vänner gick längre säkra.

I början kvävde han oftast sina offer eller kopplade upp dem mot en dålig syrgas- behållare. Senare skulle han använda värre metoder, som den gången han stack upp en utdragen ståltrådsgalge genom katetern på en patient.

En tidigare älskare dödade han, när mannen blev för sjuk och inte längre kunde ta hand om sig själv. Två andra män han hade förhållanden med försökte han förgifta med arsenik i maten.

26 patienter dog

En kvinnlig granne, som han såg som ett hot mot en av sina relationer, förgiftade han med arsenik i majonnäs tills han bjöd henne på en dödlig dos i en paj. Efter ett gräl med sin älskares föräldrar började han smyga ned arsenik i deras mat. Fyra dagar senare, när pappan vårdades på sjukhus efter en stroke, besökte Harvey honom och gav honom en paj, även denna spetsad med arsenik.

Pappan dog samma natt - men mamman klarade sig.

Donald Harvey jobbade på flera olika sjukhus under de här åren. Han hade aldrig problem att få ett nytt jobb inom vården. Det fanns ingenting i hans papper som fick någon att ana oråd.

I februari 1986 fick han jobb på sjukhuset Cincinnati Drake Memorial. Under det knappa år han jobbade där mördade han 26 patienter, de flesta med cyanid.

Reporter började forska

Hans sista offer blev John Powell, 44, som han gav en dödlig dos cyanid den 7 mars 1987. Det var detta den uppmärksamme rättsläkaren kände lukten av under obduktionen.

Så småningom ledde spåren till Harvey, som ringde sig sjuk när det var hans tur att genomgå lögndetektortestet.

Donald Harvey greps för mord - men ingen anade ännu sanningen. Inte förrän en nyhetsreporter började forska bakåt i tiden och tala med gamla arbetskamrater.

15 livstidsstraff

När polisen fick informationen växte utredningen, från ett mord till dussintals och åter dussintals.

Donald Harvey insåg att hans enda chans var att erkänna och gå med på en uppgörelse. I flera dagar erkände han, mord efter mord, på över 70 personer. Sedan tre till. Och tolv till.

Det hela slutade med att han dömdes till minst 15 livstidsstraff.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ohio