Funktionsnedsatte Olles specialdator stals

1 av 4 | Foto: Privat/www.tobii.com/Montage
Olle har ett stort behov av den stulna datorn i sin vardag.
NYHETER

Olle Stenman, 3, har en ovanlig muskelsjukdom och den specialanpassade datorn hjälper honom i vardagen. I torsdags natt stals datorn från förskolans kassaskåp.

– Hans vardag blir mindre innehållsrik. Han får mindre chans att säga vad han vill eftersom han inte pratar, säger Olles mamma Ulrika Stenman.

Treårige Olle Stenman från Torslanda i Göteborg har en ovanlig sjukdom som gör att hans muskler och nerver inte fungerar som de ska. Han är väldigt svag i musklerna och har svårigheter att använda händerna. Därför har barn- och ungdomshabiliteringen gett honom en specialanpassad dator, värd cirka 150 000 kronor, att använda i vardagen.

– Skärmen på datorn följer Olles ögonrörelser och han kan klicka genom att titta på skärmen, säger Ulrika.

Stals på förskolan

Olle använder datorn till att titta på film, bilder och lägga pussel. Han kan även använda den för att kommunicera med bilder.

– Vi hoppas att han på sikt ska lära sig att kommunicera genom att skriva med ögonen, säger Ulrika.

Natten mellan torsdag och fredag förra veckan stals datorn under ett inbrott på förskolan där han går. GT var först med att rapportera om detta. Datorn låg i förskolans kassaskåp och inbrottstjuvarna tog med sig hela kassaskåpet. Polisen hittade det senare öppnat och dumpat i en annan del av staden. Då var det tomt.

– Tjuvarna kan ha trott att det var en vanlig dator, men det känns så tråkigt eftersom ingen annan än Olle har någon som helst nytta av den, säger Ulrika.

Hon berättar att Olle är ledsen över att ha förlorat sin dator. Han är van att använda den varje dag och tycker att det är konstigt att inte ha den.

– Vardagen fungerar men blir mindre innehållsrikt. Han får mindre chans att säga vad han vill, eftersom han inte pratar. Han har vissa ljud och miner för ja och nej, men på datorn kan han göra val på ett helt annat sätt, säger hon.

Vädjar till tjuvarna

Familjens hemförsäkring täcker förlusten och de kan få en ny dator genom habiliteringen. Att beställa, leverera och ställa in datorn så att Olle kan använda den skulle dock ta flera månader.

– Den är ju så specialanpassad för honom. Det har gjorts analyser om hur just han rör ögonen för att ställa in så att han kan styra datorn med blicken. Det tar flera månader innan han kan använda den ordentligt, säger Ulrika Stenman.

Familjen och polisen vädjar nu till tjuvarna att lämna tillbaka datorn.

– De kan gå in i en förbutik till vilken butik som helst och säga: "Den här har jag hittat, kan ni ringa polisen?" Det räcker för mig, säger områdespolisen Christer Melvinsson till GT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Brott