Här går Claes igen – 33 år efter olyckan

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
1 av 2

Efter 33 år i rullstol har läkaren Claes Hultling tagit sina första steg. Klippet har fått stor spridning i sociala medier – och Claes har fått nya insikter.

– Om det här kan hjälpa patienter som mår psykiskt illa är det värt varenda krona, säger han.

Den 31 maj 1984 bröt narkosläkaren Claes Hultling nacken i en dykningsolycka. Han träffade en sten under vattenytan med huvudet – och blev förlamad från halsen och nedåt. Vardagen förändrades givetvis drastiskt.

På fredag den 3 mars 2017 fick han göra något som han inte kunnat göra sedan dess. Han fick prova den nya tekniken Ekso Bionics Skeleton – och kunde ta sina första steg på 33 år.

– Det var ganska mindwrecking. Jag gick väl i tio minuter... känslan att gå igen var mycket speciell. Och sen att se filmen där jag går, det var tankeväckande, säger Claes.

”Otrolig reaktion”

Claes har vigt sitt liv åt rehabiliteringsmedicin för ryggmärgsskadade sedan olyckan 1984. När en film på hans första steg sedan dess publicerades på Facebook spreds den fort. Claes berättar att tusentals sett klippet, och att han fått över 500 uppskattande kommentarer.

– Det var otroligt att se reaktionen det utlöste, säger han.

Han berättar att det var första gången hans 24 år gamla son fick se honom gå.

– Det var mycket emotionellt och känsloladdat. Många ger uttryck för sin glädje över det här.

Claes funderar på varför så många blivit så påverkade av klippet. Han menar att det finns en idé om att det är särdeles eftertraktat att gå – men att det i själva verket inte är det som är allra viktigast för ryggmärgsskadade. Att till exempel ha en fungerande blåsa och tarm och ett tillfredsställande sexliv är mycket viktigare, menar han.

Kommer köpa in

Därför var Claes från början skeptisk till den nya teknologin. Han arbetar till vardags som läkare vid Spinaliskliniken, en specialistklinik för ryggmärgsskadade i Stockholm.

– Den här typen av teknologi kan verka som en extra lyx, den kostar mycket. Jag har frågat mig om vi ska addera det här till vår terapi, om det motiverar kostnaden.

Efter fredagens upplevelse säger han sig ha omvärderat situationen. Inom ett halvår kommer den här tekniken finnas på plats på Spinaliskliniken, säger Claes.

– Att gå är trevligt, kul och spännande. Jag har delvis reviderat min uppfattning. Om det här kan hjälpa patienter som mår psykiskt illa efter skadan är det värt varenda krona.

”Det är fantastiskt”

Proceduren inleds med att en sjukgymnast mäter avstånd på kroppen och sedan ställer in ”skelettet” – som består av kolfibrer och små elmotorer – efter det.

– Man knäpper på sig det ungefär som en pjäxa och en ryggsäck med elektroniken. Sen är det en gubbe som går bakom tills man blivit varm i kläderna och ställer in steglängd och frekvens.

Till sin hjälp hade Claes under fredagen en slags rullator eller gångstol. Men han tror att det skulle räcka med två veckors gång för att kunna gå med kryckkäppar istället.

I dagsläget förändrar inte teknologin vardagen. Men på sikt kommer teknologin bli billigare och lättare, menar Claes.

– Det är fantastiskt. Även om man inte kan önska sig ett sånt här skelett till varje ryggmärgsskadad idag och det inte räcker för att kunna gå ut och ta en pilsner, så kanske går det om tio år, vad vet jag?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN