Nytt tips: Person har erkänt mordet på Eva i Kramfors

NYHETER

I 30 år har mordet på Eva Söderström, 27, gäckat polisen.

Ett nytt tips kastar ljus på saken – som ska ha varit ett beställningsmord värt 10 000 kronor, enligt SVT.

1 av 2 | Foto: ÖIWIND BERGGREN

Eva Söderström, 27. mördades en kväll i september 1987 efter att ha varit på väg till föräldrahemmet från ett besök hos sin pojkvän.

Både Eva och hennes hund hittades dagen efter knivmördade. En man greps, men släptes i brist på bevis.

Sedan preskriptionstiden på mord försvann 2010 har Evamordet varit ett av polisens prioriterade bland de drygt 500 olösta mordfall som granskades, vilket Aftonbladet skrev om då.

Fått höra erkännande

Nu kan mordutredningen ha nått ett genombrott.

Polisen i Västernorrland har fått in ett konkret tips om ett erkännande av mordet – som ska ha varit ett beställningsjobb, skriver SVT Västernorrland.

Tipsaren ska ha hört av sig till polisen mellan jul och nyår och påstått sig ha fått höra ett erkännande av mordet. En person med kriminell bakgrund ska ha uppgett att hen blivit lejd att mörda Eva mot en betalning på 10 000 kronor.

SVT: Finns det här i utredningsmaterialet sedan tidigare?

– Nej. Att det skulle ha varit ett beställningsmord utfört av den här namngivne personen har inte funnits i förundersökningen sedan tidigare, säger Veronica Andersson, gruppchef för grova brott vid polisen i länet.

Enligt tipsaren ska mördaren ha fått betalat dagen då Eva hittades.

Polisen bedömer uppgifterna som trovärdiga. Man har redan konfronterat den utpekade gärningsmannen, men han förnekar kännedom och är inte delgiven misstanke om brott.

– Vi skulle väldigt gärna vilja komma i direktkontakt med uppgiftslämnaren, det vill säga tipsaren. Det kan finnas uppgifter som hen känner till men ännu inte berättat, och som kan visa sig vara av avgörande betydelse, säger Veronica Andersson.

Evamordet har flera gånger tidigare varit på agendan. När Kanal 5 under 2003 började sända programmet Förnimmelse av mord, var Evamordet ett av fallen som togs upp.

Granskades av ”siare”

Flera så kallade ”siare” eller ”medier” gjorde sina egna undersökningar av gamla mord för att försöka få nya ledtrådar.

–  Har vi inte själva lyckats klara upp detta mord på 15 år har vi inget att förlora, sa Börje Öhman, ansvarig vid polisen i Västernorrland, till Aftonbladet då.

Föga förvånande ledde inte programmet till några genombrott eller någon ledtråd för poliser i de tio granskade fallen att följa upp.

– Det är cyniskt, djupt oetiskt och handlar bara om att tjäna pengar. Det kan jämföras med kvacksalvare som utnyttjar cancersjuka som inte anses kunna få mer hjälp av sjukvården, sa kriminologiprofessor Jerzy Sanrecki till Aftonbladet.