Kvinna var ”död” i åtta dagar – får skadestånd

NYHETER

När kvinnan legitimerade sig på sjukhuset för att lämna blod fick hon ett oväntat besked.

Enligt personalen i receptionen var hon avliden.

Nu får kvinnan 21 000 kronor i skadestånd efter ett beslut av Justitiekanslern (JK), uppger SVT Nyheter Jönköping.

Det var i början av februari som den pensionerade kvinnan i småländska Eksjö begav sig till sjukhuset för att lämna blodprover, vilket Aftonbladet tidigare berättat om.

På plats fick hon dock ett minst sagt oväntat besked. Enligt personalen i receptionen var hon avliden och hennes journal avregistrerad.

Efter beskedet på sjukhuset kontaktade kvinnan Skatteverket.

– Jag fick veta att jag förväxlats med en annan person som hade avlidit, personen hade snarlikt personnummer, berättade kvinnan till Smålands-Tidningen som var först att berätta om fallet.

Fick inte ut sin pension

Dödförklaringen har ställt till det rejält för kvinnan och hennes man. De har fått förnya recept, ta ut nytt pass, besöka banken och ringa en stor mängd telefonsamtal för att ställa allt till rätta.

Även kvinnans pension slutade att betalas ut.

– Hon blev raderad från jordens yta. Jag känner mig också drabbad. Jag fick brev från pensionsmyndigheten att jag ändrat civilstånd och tagit över hennes tjänstepension, säger maken till Smålands-Tidningen.

Död i åtta dagar

Totalt var kvinnan dödförklarad i åtta dagar och enligt JK har misstaget bland annat avsett ett mycket integritetskänsligt område och "medfört avsevärda problem och olägenheter".

Förutom 20 000 i rent skadestånd får kvinnan också 1 000 kronor som ersättning för telefonsamtal och bilresor.

Skattemyndigheten ska ha bett kvinnan om ursäkt i både brev och samtal.

ARTIKELN HANDLAR OM