Så mycket ohyra innehåller din mat

Foto: TT
Du får i dig ett och ett halvt kilo insekter via frukt och grönsaker varje år.
NYHETER

Att äta insekter kanske inte lockar.
Men du får i dig mellan ett halvt och ett helt kilo insekter via frukt och grönsaker varje år.
Till exempel fluglarver, bladlöss och kvalster.

Några av de djur som letar sig in i människors magar är fluglarver, bladlöss och kvalster. Men att få bort ohyran är både dyrt och osunt. Ska de försvinna måste frukten och grönsakerna besprutas eller finkammas, skriver Corren.se.

– För vissa kan det vara positivt med insekter i maten, det betyder att maten inte är lika besprutad, säger Renate Hagelin,livsmedelsinspektör i Linköping, till tidningen.

Insekterna i maten är inte farliga och finns naturligt i både frukt och grönsaker.

– Vi vet att det förekommer insekter i livsmedel men få lider av dem, förutom att det kan kännas äckligt, säger Renate Hagelin till Corren.

Många insekter innehåller viktiga proteiner och mineraler och är snällare mot miljön än vanlig köttkonsumtion. Men trots fördelarna så menar Livsmedelsverket att det inte riktigt är tid för insekter på tallriken. Först ska riskerna med insekter som mat utredas av EU.

Renate Hagelin, som arbetar med livsmedelskontroller, tycker att vi borde undersöka insekter som mat och proteinkälla seriöst. Vilka är riskerna respektive fördelarna?

Om du tycker att det är lite snuskigt att du får i dig ett halvt kilo insekter om året så finns det saker du kan göra själv för att bli av med de flesta av dem.

Renate Hagelin rekommenderar oss att skölja frukt och grönt – i kallt dricksvatten – innan vi äter av dem. Då får man också bort eventuella rester av bekämpningsmedel.

– Men få blir sjuka av de insekter eller bekämpningsmedel som finns i maten, säger Renate Hagelin till Corren.

ARTIKELN HANDLAR OM