Somalia

Pirater kapade fartyg – för första gången på fem år

Av: 

Martin Schori

Den kapade tankern. Bilden är från 2014. Arkivbild.
Den kapade tankern. Bilden är från 2014. Arkivbild.

NYHETER

Pirater har kapat en oljetanker utanför Somalias kust.

Nu varnar expert för fler attacker – på grund av det ökade tjuvfisket i regionen.

En somalisk pirat. ARKIVBILD

Oljetankern Aris 13, registrerad på Komorerna, kapades i måndags av ett dussintal män som anlände i två små båtar, skriver Washington Post.

Nu kräver de en lösensumma för att släppa fartyget, som har åtta lankesiska besättningsmän ombord. Aris 13 ska befinna sig i Puntland, en halvautonom region i norra delen av Somalia, skriver TT.

Första på fem år

Måndagens attack är den första lyckade kapningen utanför Somalias kust på fem år, och lär framkalla obehagliga flashbacks för transportindustrin.

År 2011 kapades 151 fartyg utanför Somalia. Tusentals togs som gisslan – och rederierna betalade ut miljarder i lösensummor. Kostnaderna för piraternas attacker uppgick till 62 miljarder kronor år 2010.

Efter att EU, USA Kina, Ryssland, Indien och Japan började patrullera sjöleden minskade kapningarna rejält: År 2015 var piratattackerna nere i 15.

Att det nu händer igen är dock inget som förvånar experter och lokala bedömare. Det illegala fisket, ofta utfört av utländska fartyg, har ökat den senaste tiden, enligt AP. Fiske är en av Somalias största inkomstkällor och för vissa invånare den enda möjligheten till inkomst och levebröd.

– Utländska fiskare har förstört deras försörjningsmöjligheter och stoppat dem från att fiska, säger Salad Nur, en lokal ledare, till AP.

Sänkt båtar

Somaliska fiskare ska ha hotats och attackerats av utländska tjuvfiskare som skjutit mot dem och sänkt deras båtar.

Gerry Northwood på säkerhetsföretaget MAST skyller kapningen på att antalet patruller i området dragits ned. Samtidigt är den politiska situationen i Somalia fortsatt kaotisk, vilket knappast gynnar varesig brottsbekämpningen eller alternativa inkomstkällor för piraterna. Den hotande svälten har också gjort allt fler människor i Somalia desperata.

John Steed, chef för organisationen Oceans Beyond Piracy, varnar också för fler attacker.

– Piraterna försvann aldrig, de ägnade sig åt andra typer av brott och om insatserna minskar kommer de att utnyttja svagheten, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Somalia

Fiske

Ryssland

USA