Polisen ryckte ut – haffade åttabent skurk

1 av 3 | Foto: Polisen Lund/TT/Montage
Polisen ryckte ut för att stoppa ett inbrott. Den skyldige överraskade dem.

avChristina Smedbakken

NYHETER

Två radiobilar, en hundpatrull och väktare ryckte ut för att stoppa det pågående inbrottet. Den skyldige visade sig dock ha fler ben än de hade räknat med.

– Vi visste inte om vi skulle välja handfängsel eller fotfängsel, säger polisen Mange P.

Sent på torsdagsnatten inkom ett larm till polisen i Lund. Någon hade brutit sig in i en företagslokal och det fanns ingen tid att förlora. Två radiobilar och en hundpatrull skickades ut för att möta upp den väktarbil som också var på väg till platsen.

Togs på bar gärning

Grupperna strålade samman och tog sig in i den tomma byggnaden för att lokalisera den rörelsedetektor som utlöst larmet. Väktaren öppnade en dörr, tittade upp och tog förbrytaren på bar gärning. Inbrottstjuven visade sig dock ha fler ben än de förväntat sig. Åtta stycken, närmare bestämt.

– Det var en spindel som satt i ett nät som den vävt runt detektorn. En vanlig husspindel med långa ben, kanske fem eller sju centimeter i diameter, säger polisen som brukar skriva under pseudonymen ”Mange P” på Lundapolisens Facebooksida.

Enligt honom är det inte vanligt att spindlar och insekter utlöser rörelselarm. Detektorerna ska vara inställda att bara reagera på större saker.

– Kanske det beror på att den har krupit precis över sensorerna som känner av rörelse. Den kan ha kommit precis framför dem och gått fram och tillbaka, säger han.

Fick gå med en varning

Väktaren plockade ned spindeln och städade bort damm och nät från detektorn. Inget gods saknades i lokalerna och poliserna valde att inte genomföra något gripande.

– Han fick gå med en varning den här gången. Det gick inte att förhöra honom eftersom vi inte talade samma språk. Dessutom är det lite svårt att sätta handfängsel på någon med så många ben. Vi visste inte om vi skulle välja handfängsel eller fotfängsel, förklarar Mange P.

Nöjda med insatsen kunde poliserna och väktaren sedan lämna platsen. Senare rapporterade Lundapolisen om aktionen på sin Faceboosida, tillsammans med en bild på den misstänkta gärningsspindeln. Han berättar att en del kritiska röster har höjts till följd av bildpubliceringen.

– Någon skrev att vi ju inte kan lägga ut bilder på misstänkta. Jag kanske borde ha pixlat bilden egentligen. Det hade nog varit det mest humana att göra, säger Mange P.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund

Brott