Skylt varnar för födande kvinnor

Foto: Privat/TT
NYHETER

Längs länsväg 331 mellan Sollefteå och Sundsvall kan kvinnor sitta och föda i vägrenen. För att varna bilister har någon satt upp en hemmagjord vägskylt.

– Jag tvekar inte en sekund på att det har att göra med nedläggningen av BB i Sollefteå, säger Lars Sahlén som bor granne med skylten.

Lars Sahlén som bor strax utanför Graninge, någon mil söder om Sollefteå upptäckte en ny vägskylt när han skulle gå ut och hämta posten i torsdags morse, något som Allehanda var först att rapportera om.

– Den var en varningsskylt, gul och röd, med en höggravid kvinna i svart siluett.

Först förstod han inte var det var, men när han gick närmre kom han direkt att tänka på nedläggningen av BB och akutsjukhuset i Sollefteå den sista januari i år.

– Jag tvekar inte en sekund på att det har att göra med nedläggningen av BB i Sollefteå. Jag förstår att det inte är vägverket som satt upp skylten men jag vet ju heller inte vem som satt upp den. Men jag tycker det är riktigt bra.

Lars är mycket engagerad i frågan om nedläggningen och har själv varit med som ockupant vid ett flertal tillfällen.

– Det är fem eller sex gånger nu och jag kommer göra det igen. De personer som har familj har inte lätt att vara där om nätterna så då får vi andra visa oss tillgängliga. Det här har fört oss medborgare närmare varandra.

Länsväg 331 är en vägsträcka på över tio mil, som boende i Sollefteå tvingas åka för att komma fram till BB i Sundsvall.

– Det finns bara parkeringsplatser i början och i slutet. Det är inte meningen att familjer ska behöva föda barn längs med stora vägen, säger han och fortsätter:

– Under dagen har jag stått i fönstret och kollat hur bilisterna reagerar. Det är en del som saktar in och kollar. Vi kommer inte ge upp i första taget.

”Dödens väg”

Carina Hellström som är mediekontakt för den grupp som organiserar ockupationen av det nedlagda BB i Sollefteå vill inte kännas vid skylten, men tycker att det är ett bra sätt att sätta fokus på förlossningsvården.

– Det har pratats ganska mycket om just den här vägen och om vad som kan hända längs den. Det har ju pratats om att döpa om den till ”dödens väg”, då tycker jag att det här är ett lite roligare sätt att uppmärksamma det på, säger hon till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM