Nya 3D-bilder hjälper forskarna förstå coronaviruset

Första riktiga 3D-bilden någonsin, enligt företaget Nanographics

Publicerad 2021-01-23

Helt nya bilder av coronaviruset har tagits fram av ett österrikiskt företag.

De kommer att bidra till ökad förståelse för virusets uppbyggnad och större insikter i hur det kommer bete sig mot vaccinet.

– Jag blir riktigt glad när jag ser de här bilderna, säger Fredrik Elgh, virolog.

I snart ett år har vi sett animerade bilder på SARS-CoV-2-viruset. Men nu har det österrikiska företaget Nanographics tagit fram den första riktiga bilden av viruset verkligen ser ut.

Den nya kunskapen kan bidra till större förståelse för hur bland annat immunitet och vaccin kommer att fungera, menar Fredrik Elgh, professor i virologi och klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

– Det är jättebra att man får bilder på det här. Wow, säger Fredrik Elgh när han ser bilderna.

Det är formen på spikeproteinet, alltså de ”pinnar” som sticker ut från virusets grundkropp, som väcker Fredrik Elghs uppmärksamhet när han kollar på bilderna.

– De är ännu mer prominenta än på den tidigare bilden. De är delvis större än vad jag hade föreställt mig, utifrån andra bilder. Men det här var ju fantastiskt.

Så här ser coronaviruset ut.

Viktigt för immuniteten

För att förstå hur viruset fungerar är det viktigt att veta vilka delar som föränderliga, och vilka som är oföränderliga.

Spikeproteinerna är det som viruset har för att ”docka” med människans celler, och de nya bilderna kan bidra till förståelse för hur coronaviruset kopplar samman sig med cellen.

Det är bättre för förståelsen, ju högre upplösningen är på bilderna, menar Fredrik Elgh.

– Det finns vissa delar av att spikeproteinet som kittlar immunsystemet mer än andra, och det är dem som gör att vi får en immunitet. Det är jättebra om de är konserverade, alltså oföränderliga. Annars kan mutationer göra att vaccinerna inte funkar och då hamnar vi ett moras, för då måste vi bygga om vaccinen.

Fredrik Elgh är lyrisk över den nya bilden.

Kompletterar arbetet

För att få reda på hur föränderliga coronavirusets spikeproteiner är måste man studera virusets uppbyggnad i detalj.

Bilderna som presenteras av det österrikiska företaget kommer inte ge alla svar på den frågan, men kompletterar gensekvensering, antikroppsstudier och andra analyser.

– Det är superviktigt att känna till 3D-strukturen, jag blir riktigt glad när jag ser den här bilden, säger Fredrik Elgh.

Följ ämnen i artikeln