Sverige inför digitala vaccinationsintyg – ska finnas i sommar

Av:  TT

Sverige inför ett digitalt vaccinationsintyg, som ska finnas tillgängligt ”till sommaren”.

Regeringen har gett tre myndigheter i uppdrag att ta fram intyget, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) säger vid en presskonferens på onsdagen att Sverige också vill vara en del i den internationella utformningen för vaccinationspass och vaccinationsintyg.

– Vårt mål är att arbetet ska gå så snabbt som möjligt och att den digitala infrastrukturen ska vara tillgänglig till sommaren.

Inriktningen är samma som Danmark meddelat.

– Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger Anders Ygeman.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det finns ett behov av vaccinationsintyg för att bevisa att man är vaccinerad mot covid-19.

– Vaccinationsintyg är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen.

”Coronapassen” kan, när de finns, innebära en större möjlighet för den som vaccinerats att kunna resa. I flera länder pågår diskussioner om eventuella krav på ett vaccinationsintyg för exempelvis turister.

I Danmark kommer de digitala vaccinationsintygen även att kunna användas på exempelvis restauranger. Anders Ygeman utesluter inte att det kan bli så även i Sverige.

– Jag tror att enskilda näringsidkare kan komma att begära det, säger digitaliseringsministern. Men i grunden är det smittspridningen som måste avgöra restriktionerna.

Intygen är inte tänkta att ”vifta omkring med” för att leva som vanligt, säger FHM:s Johan Carlson:

– De är mest till för att användas på den internationella scenen när vi får internationellt bindande avtal. Det är inte så att vaccinerade kan kringgå de generella regler och restriktioner som gäller.

Projektledare för att ta fram en digital lösning för vaccinationsintyg blir Myndigheten för digital förvaltning.

Samtidigt får Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten i uppdrag att samordna det svenska deltagandet kring digitala vaccinationsintyg i Världshälsoorganisationen WHO samt på EU-nivå.

 

Lena Hallengren, socialminister, och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson på pressträffen.
Lena Hallengren, socialminister, och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson på pressträffen.
Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren.

PODD I Wuhan, februari 2021

Aftonbladet Daily med Johan Björnfot som bor och jobbar i Wuhan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE