Åklagarmyndigheten

Åklagare avvaktar med beslut om Estonia

Av: 

TT

I dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt" visades ett fyra meter högt hål i vraket som tidigare inte varit känt. Bilderna ledde till att katastrofen nu granskas på nytt. Samtidigt åtalades två personer i filmteamet för att ha stört gravfriden vid vraket. Arkivbild.

Foto: Discovery /TT

NYHETER

Beslutet om en eventuell ny brottsutredning om färjan Estonias förlisning får vänta tills Statens haverikommission (SHK) är klar med sin nya, preliminära bedömning.

SHK får göra sina förhör och dykningar först.

"För att få ett bra bedömningsunderlag kommer jag att avvakta haverikommissionens arbete och resultatet av planerade dykningar", säger kammaråklagare Karolina Wieslander i ett pressmeddelande.

852 personer omkom i katastrofen på Östersjön 1994. En förundersökning startades för att utreda om något brott begåtts, men den lades ner av åklagaren efter några år. Två överprövningar inom Åklagarmyndigheten gav samma resultat.

Men efter tv-bolaget Discoverys dokumentär om nya dykningar vid Estonias vrak, begärde en man som överlevde katastrofen att åklagare skulle granska händelsen på nytt.

Samtidigt har haverikommissionen, tillsammans med motsvarande myndigheter i Estland och Finland, också inlett en ny bedömning. SHK ska prata med överlevare, och en lagändring för att tillåta vissa dykningar vid vraket är på gång.

Först när SHK hunnit göra en ny bedömning kommer åklagaren att bestämma om det blir en ny brottsutredning. Hur lång tid det tar är oklart.

Många brott som kunde varit tänkbara är nu preskriberade. Men de allra grövsta brotten, som terroristbrott, brott mot mänskligheten och mord, saknar preskriptionstid och kan fortfarande utredas.

Två personer som gjorde den uppmärksammade dokumentären är åtalade för ha brutit mot den särskilda lagen om gravfrid vid Estonia. De friades i Göteborgs tingsrätt, men domen är överklagad.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åklagarmyndigheten