Karl Hedin om förgiftning av vargar: ”Jag kan förstå om man gör det”

Uppdaterad 2021-03-01 | Publicerad 2021-02-27

Industrimannen och vargdebattören Karl Hedin pekades ut som centralfigur i ett nätverk som håller på med illegal rovdjursjakt.

En av åtalspunkterna handlar om att han försett andra med gift som lagts ut i markerna – något som han säger sig ogilla.

– Men jag kan förstå om man gör det, säger Karl Hedin i senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim.

Rättegången i jakthärvan startade tidigare i veckan efter många turer fram och tillbaka.

Karl Hedin, 71, misstänks ha deltagit i en olaglig vargjakt och för att ha försett en man och hans hustru med giftet Karbofuran.

Giftet hittades vid en husrannsakan och låg då förpackat i doser i förslutningsbara påsar.

Kvinnan påstod först att hennes man blandat gift i köttfärs och lagt ut i naturen i syfte att döda varg, och att det var Hedin som lagt giftet i deras postlåda efter att ha besökt dem.

Kvinnan har sedan tagit tillbaka allt och säger att det är bara hon som hanterat giftet själv sedan det hittats i hennes svärfars hus.

Stämpling till mord

När rättegången inleddes var det kvinnliga vittnet – som övergått till att bli åtalad – inte närvarande.

Men en stor del av inledningen av förhandlingen handlade om hennes trovärdighet och hur tillförlitliga hennes första, utpekande uppgifter var.

En sak som tillkommit är att hon dessutom blivit aktuell i en förundersökning om stämpling till mord – där måltavlan var hennes nu åtalade man.

Det senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om jakthärvan, och Karl Hedin berättar där om sin syn på saken, och hur han anser sig ha blivit straffad av myndigheterna före dom.

Industrimiljardären Karl Hedin anländer till rättegången.

”Kan förstå om läggs ut gift”

På frågan om hur många vargar det skulle finnas i Sverige, om han fick bestämma svarar Hedin:

– Om det kommer till mig personligen så tycker jag inte att vi behöver ha en enda varg. Men skulle vi följa EU-direktiven kanske vi skulle behöva ha 100 spridda i hela Sverige.

På fråga säger han vidare att han inte tycker om att gift läggs ut i markerna i syfte att döda varg och andra rovdjur.

– Nej, jag tycker inte man ska begå illegala handlingar. Men jag kan förstå om man gör det. Det är faktiskt en viss skillnad med det, men det har inte åklagaren lyckats förstå.

I podden Aftonbladet Krim intervjuas också chefsåklagare Kristina Falk Strand, chef för riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, den enhet som driver målet. Hon menar att mediarapporteringen om fallet varit obalanserad till Karl Hedins förmån.