Coronapandemin

Virushybrid upptäckt i USA

Kombination av två coronavirus oroar forskare

Av: 

Sara Milstead

NYHETER

En hybrid av två corona-mutationer har upptäckts i USA.

Det nya, kraftigt förändrade viruset kan både vara mer smittsamt och bättre på att undkomma vaccin.

Nu pratar forskarna om en ny fas i pandemin.

Knappt hade vi lärt oss alla mutationerna och dess olika namn förrän New Scientist kom med sitt avslöjande: en hybrid, det vill säga en kombination av två olika mutationer, har påträffats i ett laboratorium i USA.

Forskaren Bette Korber, verksam vid Los Alamos National Laboratory i New Mexico, meddelade fyndet under ett möte med forskare i New York den 2 februari i år. Enligt henne fanns ”rätt tydliga” bevis på hybridens förekomst i forskningsinstitutets databas.

Det kan vara riktigt dåliga nyheter. Det var nämligen så sars-cov-2-viruset ursprungligen uppstod en gång när det hoppade från djur till människa.

Första gången i pandemin

Under en vanlig mutation förändrar sig viruset långsamt, ett steg i taget. Men när två virus slår sig samman blir förändringarna i arvsmassan betydligt större. Det kan alltså leda till en variant som är väsensskilt annorlunda från ursprunget.

Fallet med coronahybriden tros vara en sammanslagning av mutationen från brittiska Kent – på vetenskapsspråk kallad B.1.1.7 – och den från Kalifornien, kallad B.1249. Den senare tros ligga bakom ett större covid-19-utbrott i Los Angeles.

Om fyndet bekräftas är det första gången en kombination av två coronavirus påträffas under pandemin.

– Den typen av händelser kan leda till att ett mer smittsamt virus slår sig ihop med ett mer resistent, sa Korber vid forskarträffen i New York.

Andra experter som New Scientist talat med – bland andra Sergei Pond vid Temple University i Pennsylvania – menar att det bara är en tidsfråga innan den här typen av förändringar sker.

Om fyndet bekräftas är det första gången en kombination av två coronavirus påträffas under pandemin.
Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet i Stockholm.

Två olika virusstammar

Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet i Stockholm, menar att det kan röra sig om två olika virusstammar som infekterat samma cell.

– Det som beskrivits sägs preliminärt vara en rekombination, det vill säga att virus från två olika virusstammar infekterat samma cell och bytt arvsmassa med varandra. Detta behöver styrkas vetenskapligt, men det är onekligen ett sätt som denna typ av virus kan förändras, säger han.

Vad det innebär i praktiken är oklart.
– Det är ett nytt virus som är en blandning av två äldre. Nu är de virus som blandats väldigt lika varandra, så det är svårt att säga vad det betyder. Det hade varit betydligt värre om två virus från olika djurarter rekombinerat. Det var ju så sars-cov-2 uppstod.

Han är dock inte så orolig för att vaccinen som tagits fram ska vara verkningslösa, då de relativt snabbt går att modifiera och förädla.

– Vi behöver högst sannolikt inte göra lika stora studier. Det räcker troligtvis med en mindre fas 1-studie för att visa att det är säkert och ger upphov till skyddande antikroppar, så det går enormt mycket snabbare än att ta fram ett vaccin från scratch. Sedan ska vaccinet produceras och distribueras förstås, säger Matti Sällberg.
 

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Brittiska mutationen av coronaviruset troligen dödligare

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Forskning & vetenskap

USA

Pennsylvania

Kalifornien

Vaccin