Coronapandemin

Nya brittiska mutationer oroar: ”Skulle kunna undgå immunitet”

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Två nya coronamutationer har upptäckts i Storbritannien.

En av dem väcker nu forskarnas oro.

– Det verkar som att den här mutationen skulle kunna undgå immunitet, säger Rowland Manthorpe, korrespondent på Sky News.

Medan Storbritannien kämpar mot coronapandemin och den nya, troligtvis mer smittsamma virusmutationen, kommer nu fler oroväckande nyheter från landet. Två nya mutationer har upptäckts, en i Liverpool och en i Bristol.

Storbritannien är inne på sin tredje lockdown.

Foto: TT

Samma smittsamhet

Medan Liverpoolvarianten är under utredning, är det virusvarianten som hittats i Bristol som framför allt väckt experternas oro. Den har klassats som ”variant of concern” av landets rådgivande vetenskapliga kommitté för virushot.

Enligt Sky News har man inte sett någon ökad smittsamhet i mutationen. Däremot väcks frågor kring immunitet och vaccinens effektivitet.

– Den har fortfarande samma smittsamhet, men det verkar som att den här mutationen skulle kunna undvika immunitet till viss del, vilket betyder att det är möjligt att den kan undgå vaccinet, säger Rowland Manthorpe, Sky News techkorrespondent.

Han understryker dock att mer data behövs för att dra tydliga slutsatser om mutationens potentiella hot.

Intensiven på Södertälje sjukhus. Arkivbild från april 2020.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD

Kan lura immunförsvaret

Båda varianterna har den så kallade E484K-mutationen som tidigare setts i både den sydafrikanska och den brasilianska varianten. Mutationen finns på det så kallade spike-proteinet som viruset använder sig av för att ta sig in i kroppen.

Forskare tror att varianten kan lura immunförsvaret så att det inte minns viruset, vilket gör det svårare för kroppen att bekämpa det och skulle kunna öka risken för att återinfekteras.

Expertgruppen tror i nuläget att vaccinerade kommer vara skyddade mot allvarlig sjukdom och Englands folkhälsomyndighet säger att man i hög grad känner sig säkra på att vaccinen kommer att bita på de nya varianterna.

Enligt Sky News har hittills 14 fall med den oroande mutationen upptäckts i Bristol. Fyra fall har även hittats i Manchester, samt tre fall andra fall på olika platser.

Totalt har 76 fall av de två nya mutationerna hittills upptäckts i Storbritannien.

 

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Storbritannien

Bristol