Många döda i storbrand på covidsjukhus

Syrgas exploderade på en intensivvårdsavdelning för covid-19 patienter och lågorna spred sig snabbt.

Minst 82 människor har omkommit och 110 skadats efter branden på sjukhuset i Bagdad.

Flera våningsplan fattade snabbt eld efter att en syrgastub mitt i natten exploderade på en intensivvårdsavdelning för covid-19-patienter i Iraks huvudstad Bagdad.

Elden spred sig snabbt mellan våningsplanen på sjukhuset, där 30 personer intensivvårdades för covid-19.

– Majoriteten av offren avled på grund av att deras respirator kopplades bort när de var tvungna att flyttas, medan andra kvävdes till döds av röken, säger Kadhim Bohan, chef för landets civilförsvar.

På söndagsförmiddagen uppger inrikesdepartementet att 82 personer omkommit och 110 skadats efter branden på Ibn al-Khatib sjukhuset.

Ambulanser från andra sjukhus hjälpte till att evakuera patienterna. Videor i sociala medier visar hur brandmän försöker släcka lågorna medan patienter och anhöriga flyr för sina liv.

– Sjukhuset hade inget brandskyddssystem och otillräckliga tak gjorde att lågorna snabbt spred sig till mycket brandfarliga material, säger general Kadhim Bohan.

Tidigt på söndagsmorgonen uppgavs branden vara under kontroll.

Det irakiska sjukvårdssystemet var redan svårt sargat av årtionden av sanktioner, krig och misskötsel. Sedan kom coronapandemin och innebar ännu tuffare utmaningar.

Irakiska sjukhus har vanligtvis inte en central syreförsörjning utan patienter som är i behov av syrgas får en cylinder som placeras vid deras säng. Med anledning av personalbrist behöver ibland patienternas närstående byta ut cylindrarna, berättar en läkare för Al Jazeera.

Hälsoministern avstängd

Branden har väckt ilska på sociala medier och på Twitter trendar budskapet att hälsoministern bör avgå. Premiärminister Mustafa Al-Kadhimi agerade snabbt och har sparkat flera hälsovårdsansvariga och stängt av hälsoministen. Han har även lovat att branden ska utredas grundligt.

Premiärministern har även utfärdat tre dagars landssorg.

Bagdads guvernör Mohammed Jaber kräver att hälsomyndigheten ska ”etablera en utredningskommission så att de som inte gjorde sina jobb kan ställas inför rätta”.

I ett uttalande sa regeringens mänskliga rättighetskommission att händelsen var ”ett brott mot covidpatienter som la sina liv i händerna på hälsomyndigheten och dess institutioner och i stället för att behandlas, försvann i lågor”.

Publisert: