Nyheter

Regioner anmäls till JO för vaccineringen

Av: 

TT

Sprutor redo att användas för Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.
Sprutor redo att användas för Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.

NYHETER

Invånare i Region Kalmar som tackar nej till Astra Zenecas vaccin krävs på 200 kronor i avgift. Nu har regionen anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Flera andra anmälningar om vaccineringen har kommit in i landet.

Personer som ska vaccineras i Region Kalmar får inte veta vilket vaccin de erbjuds förrän de sitter i vaccinationsstolen. Om de tackar nej till Astra Zenecas vaccin – eller något annat vaccin – så får de betala 200 kronor.

Anledningen är att regionen räknar det som ett uteblivet vårdbesök och anser sig då ha rätt att kräva samma avgift som om besöket skulle ägt rum – trots att personen är på plats.

– Vi har varit öppna hela vägen från när du bokar att du inte har möjlighet att välja vaccinsort. Det är ingen nyhet som kommer när man sitter och ska bli vaccinerad, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

Kan inte välja

Hon säger att regionen har tillgång till tre bra vaccinsorter och då är utgångspunkten att man tar det vaccin som erbjuds.

Det är nästan enbart Astra Zenecas vaccin som människor tackar nej till. Om personen då inte betalar 200 kronor kommer sedan en påminnelse och ytterligare en avgift, trots att vaccineringen ska vara avgiftsfri.

Ragnarsson är övertygad om att även andra regioner tar ut en avgift och uppger att detta är en diskussion som förts mellan regionerna långt tillbaka i tiden. Risken om personen tackar nej är att dosen måste kasseras, säger hon.

Regionen har nu anmälts till Justitieombudsmannen (JO) för tilltaget.

"Hade Region Kalmar län upplyst om vilket vaccin som skulle användas skulle min fru och jag inte ens ha gått in i vaccinationsbyggnaden och där riskerat att bli smittade, eventuellt smitta andra", skriver anmälaren.

Flera anmälningar

TT har hört av sig till JO som fått in flera anmälningar gällande vaccineringen i Sverige, men inte primärt om fakturering. De flesta rör region Stockholm. Tre anmälningar handlar om att man borde ha rätt att välja vaccin. Två anmälningar rör att regionen inte velat uppge vilket vaccin som kommer att erbjudas.

Nyligen meddelade Region Stockholm att den som tackar nej till Astra Zenecas vaccin inte kommer att erbjudas vaccin från en annan tillverkare.

En anmälare hänvisar till patientlagen om att när det finns flera behandlingsalternativ som är beprövade så ska personen ha rätt att välja.

"Enligt min mening är det högst tveksamt om Region Stockholm vid sitt vaccinbeslut alls har beaktat de nu angivna tvingande reglerna."

"Bra att JO granskar"

Marie Ragnarsson i Kalmar säger att det är bra att JO-anmälan har kommit in så att deras tillämpning granskas.

– Det är bra att man tittar så att vi verkligen gör rätt. Vi är övertygade om att vi har rätt att ta ut avgift för uteblivet besök.

Förra veckan hade 84 procent av alla mellan 65 och 69 år antingen vaccinerat sig eller bokat vaccination i Region Kalmar.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: