Nyheter

Rekordhöga återkrav för assistansfusk

Av: 

TT

Försäkringskassan krävde tillbaka hundratals miljoner i felaktigt utbetald assistansersättning. Arkivbild.
Försäkringskassan krävde tillbaka hundratals miljoner i felaktigt utbetald assistansersättning. Arkivbild.

NYHETER

Under förra året krävde Försäkringskassan tillbaka över 460 miljoner kronor i felaktigt utbetald assistansersättning. Det är en ökning med hela 250 procent jämfört med 2019, uppger SVT Nyheter.

Sedan 2016, när Försäkringskassan började intensifiera jakten på fuskare, har myndigheten stoppat utbetalningarna till 46 assistansbolag. Det handlar om systematiska skenanställningar, assistans som inte utförts, utnyttjande av arbetskraft eller att personerna bakom bolaget inte anses lämpliga.

– Det här är ofta väldigt organiserade upplägg som inte bara kräver kunskap om hur branschen och assistansersättningen fungerar – det kräver också att man har ett stort kontaktnät och att väldigt många personer är inblandade, säger Linus Nordenskär, Försäkringskassans nationella samordnare med ansvar för assistansersättning, till SVT.

Det finns också fall där assistansbolag misstänks ha infiltrerat Försäkringskassan för att få tag i sekretessbelagda uppgifter om assistansberättigade. I ett fall blev en kvinna som jobbade på Försäkringskassan erbjuden en chefstjänst i ett assistansbolag. Hon lämnade över listor med sekretesskyddad information om personer med funktionsnedsättning och dömdes förra året för grova dataintrång.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: