88 000 vaccindoser till Sverige i dag – men några regioner får vänta

Veckans vaccinranson på 88 000 doser har anlänt till Sverige i dag. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att de fördelas och skickas ut direkt till alla regioner – förutom till Västerbotten, Norrbotten och Gotland.

– Det dröjer eftersom de ligger längre bort. Gotlandsfärjorna kan inte heller skeppa denna typ av frakt varje dag, säger han.

I Sverige satte vaccineringen för covid-19 igång 27 december. Under de första veckorna 2021 väntas Sverige få en leverans på 80 000 doser vaccin i veckan – och i dag kom hela 88 000 doser som ska fördelas i landets regioner.

För några regioner går det dock segare. Västerbotten, Norrbotten och Gotland får vänta ännu en dag innan de får sina doser.

– Det är ett långt land och vaccinet transporteras med lastbil, därför dröjer det ytterligare en dag, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Eftersom färjorna till Gotland inte kan skeppa denna typ av frakt varje dag får även de vänta en dag till.

Och så kommer det vara genom hela vaccineringsperioden, menar Bergström.

Sjuksköterskan Helle Wictor var först att vaccineras mot Covid-19 i personalen på äldreboendet Fullriggaren vid vårdcentralen i Råå 
Sjuksköterskan Helle Wictor var först att vaccineras mot Covid-19 i personalen på äldreboendet Fullriggaren vid vårdcentralen i Råå

Hur många svenskar som fått vaccinet kan inte Richard Bergström ge ett precist svar på.

– Men Folkhälsomyndigheten ska snart lansera en ”tracker”, alltså en vaccinspårningstjänst där man kan följa och se hur många som fått vaccin.

Just nu har Sverige inte haft några problem att komma igång med vaccineringen och ligger, enligt Bergström, bra till.

– I till exempel Frankrike har bara 300 fått vaccin och Nederländerna har ännu inte kommit igång. Men sen är det klart att det blir en skillnad när Sverige kanske får uppemot en halvmiljon doser per veckan. Organiseringen för det pågår för fullt och verkar vara rutinerat och prioriterat, säger han.

Krävs vaccinintyg för att gå på konsert och fotbollsmatcher

Från mars och framåt kommer tempot att skruvas upp och Sverige väntas få leveranser två till tre gånger i veckan.

– Det är en ny fabrik som ska byggas färdigt och distribuera vaccin, och den ska vara färdig i början av mars. Den ligger i Tyskland och är betald av EU-pengar.

Från april och framåt kommer alla som vill kunna erbjudas vaccin. Det kommer att vara helt frivilligt men Richard Bergström berättar att om man vill åka skidor i Österrike till exempel kommer det krävas ett vaccinintyg.

– I Schweiz där jag bor och i Tyskland vet jag att konsert- och festivalarrangörer vill kräva vaccinintyg. Det pratas även om att det kommer att vara krav på vaccination för att kunna gå på fotbollsmatcher. Hur dessa intyg kommer att se ut vet vi inte riktigt ännu, säger han.

Han menar att det är ytterst tveksamt om sådana krav kommer att införas i Sverige.

Svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström.
Svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström.
Publisert: