Regioner vill ge vaccin till vårdanställda

Av:  TT

VGR vill vaccinera sjukhuspersonal först. Arkivbild.
VGR vill vaccinera sjukhuspersonal först. Arkivbild.

Malmö och Västra Götaland vill inleda vaccinering av sjukvårdspersonal innan den högst prioriterade gruppen, inom äldreomsorg och på äldreboenden, är färdigvaccinerad.

Även Stockholm vill ge vårdpersonalen vaccin snabbare.

Folkhälsomyndigheten har aviserat att det som kallas fas två av vaccinationerna, som inkluderar sjukvårdspersonal, kan komma igång i februari.

Men i Region Skåne är beslutet redan fattat: Olika prioriteringsgrupper ska vaccineras parallellt.

Samtidigt har Västra Götalandsregionen skickat in en begäran till Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att prioritera viktiga personalgrupper på sjukhusen – annars är regionen beredd att gå sin egen väg.

"Inte orimligt"

– Jag kan fatta ett ordförandebeslut. Det kanske inte är orimligt i ett sånt här sammanhang, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till Göteborgs-Posten.

Det rör sig om ungefär 5 000 medarbetare i hela regionen, varav drygt 2 200 på Sahlgrenska.

Enligt Folkhälsomyndighetens prioritering ska vårdpersonal vaccineras först i den andra fasen, tillsammans med personer över 70 år. Först vaccineras personal inom äldreomsorgen, personer på äldreboenden och hemtjänst samt de som lever med någon som har hemtjänst.

Vaccinera parallellt

I Region Skåne är målet nu vaccinering av akutvårdpersonal inom några veckor.

"Vi kommer att vaccinera olika prioriteringsgrupper parallellt för att få största möjliga effekt så fort som möjligt. Vi måste bryta den stigande kurvan och minska belastningen på en hårt ansträngd akutsjukvård", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom, som fattat beslutet, i ett pressmeddelande.

Även Region Stockholm vill att vårdpersonalen snabbare ska kunna få vaccin.

– Jag önskar att Folkhälsomyndigheten snabbt prövar frågan och förtydligar hur prioriteringarna bör göras. Det är viktigt att vi har jämlik vård med samma prioriteringar i hela landet, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) till Mitt i.

Publisert: