Nyheter

Nästan unikt: Fem Atlantoväder samtidigt

Av: 

TT

Satellitbild över de fem tropiska ovädren i Atlanten just nu: Sally i Mexikanska golfen, Paulette vid Bermuda samt de tre oväder som fått namnen Rene, Teddy och Vicky.
Satellitbild över de fem tropiska ovädren i Atlanten just nu: Sally i Mexikanska golfen, Paulette vid Bermuda samt de tre oväder som fått namnen Rene, Teddy och Vicky.

NYHETER

Från söder hotar Sally och i öster dundrar Paulette.

Två oväder virvlar utanför USA – och längre ut på Atlanten finns tre stormar till.

"Var smarta och håll er i säkerhet", twittrar Louisianas guvernör John Bel Edwards.

Ovädret Paulette har slagit ut strömmen i stora delar av Bermuda.

Två tredjedelar av alla hushåll på ögruppen uppges ha förlorat eltillförseln, men elbolaget Belco uppger att de som inte redan har fått strömmen tillbaka kommer att få det inom det närmaste dygnet.

Och mycket mer skada verkar Paulette ännu inte ha ställt till med. Landets premiärminister David Burt sade i ett tal till den lilla nationen att ingen ska ha dött eller skadats allvarligt, och att inga större skador har rapporterats.

– Vi red ut stormen, sade Burt enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Farlig orkan"

Men medan Bermuda andades ut för den här gången rustar USA. Paulette har tidigare bedömts vara på väg rakt mot New York.

När nu den orkanen i stället plötsligt vikt av österut tornar ovädret Sally i stället upp sig som nästa stora hot. Den befinner sig i Mexikanska golfen och väntas nå land natten till onsdag, lokal tid.

Orkancentret NHC varnar för farliga vindar och potentiellt katastrofala översvämningar de närmaste dygnen i kusttrakter i Louisiana, Mississippi och Alabama.

Nödläge utlyst

"Det är nu ni ska samla era familjer och göra upp planer. Förbered er, följ nyheterna och följ myndigheternas varningar. Var smarta och håll er i säkerhet", twittrar Louisianas guvernör John Bel Edwards, vars delstat åter riskerar att stå i vägen för ett oväder.

Så sent som i slutet av augusti drabbades delstaten av orkanen Laura, som klassades som en kategori 4-orkan, den näst högsta graderingen på skalan, när de nådde land.

Alabama och Mississippi har utlyst nödläge inför Sallys ankomst.

– Prognoserna fortsätter att vara oroväckande, säger Mississippis guvernör Tate Reeves, och varnar enligt Reuters för uppemot en halvmeters regn.

Tre nya stormar

Som om Paulette och Sally inte var nog formas just nu ytterligare tre tropiska oväder över Atlanten – stormarna Teddy och Vicky, samt den något svagare Rene.

Enligt NHC har det bara hänt en gång tidigare att fem oväder av denna typ formas samtidigt i Atlanten, det var 1971.

Av de tre ovädren i Atlanten väntas Vicky försvagas, medan Teddy ökar i styrka och tros komma upp i orkanstyrka under onsdagen – och då närma sig Bermuda.

– Vi har inte tagit oss igenom orkanerna än, säger Benjamin Beasley vid Bermudas militär till nyhetsbyrån AFP, medan han organiserar det relativt lilla upprensningsarbete som har inletts efter Paulettes framfart.

Och även om USA slipper Paulette hotar den orkanvirveln fortfarande öar ute i Atlanten, däribland Azorerna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: