Jätteprojekt i Eslöv slutade med en lyktstolpe mitt i vägen

Arkitekter kopplades in för att göra Stora torg i Eslöv till något spektakulärt.

Resultatet blev en lyktstolpe som hamnade i centrum för debatten – och cykelbanan.

– Det har blivit fel. Våra ritningar har varit otydliga, säger Åsa Axén, projektledare på Lektus som håller i ombyggnaden.

Det gäller att se upp.
Det gäller att se upp.

När Stora torg i Eslöv kommun skulle rustas upp var det ingen liten apparat som drogs igång. Och flera år efter att beslutet att rusta upp torget fattades så är byggprojektet nu snart färdigställt.

På kommunens hemsida kan man läsa om det spektakulära projektet:

”Den stora förvandlingen av Stora torg utgår ifrån det förslag som vann arkitekttävlingen 2017. Sedan dess har arkitektbyrån Sydväst arkitektur och landskap tillsammans med tekniska konsulter och förvaltningen för miljö och samhällsbyggnad fortsatt arbetet. De har gjort en mängd undersökningar, arbetat in ledningsarbeten i planen och förfinat förslaget.”

År av planering

En tävling, vunnen av en ansedd arkitektfirma. Tekniska konsulter. Förvaltningen för miljö och samhällsbyggnad. Det är några av alla aktörer som har varit inblandade i den minutiösa planeringen.

Man har gjort undersökningar, planerat och förfinat om vartannat. Till slut så finns det där i all sin prakt. Eslövs nya samlingspunkt – Stora torg.

Och inte minst: lyktstolen. Mitt i cykelbanan.

– Det är ganska vanligt att fel uppstår i stora byggprojekt, men det här är ett ganska uppenbart fel. Att det blir såhär fel gör att det blir lite extra uppmärksamhet, säger Åsa Axén.

Lyktstolpen skulle placeras intill trottoaren och cykelbanan på Östergatan. Efter en misstolkning av ritningarna så hamnade stolpen fel. Den monterades vid armaturen, som befinner sig mitt på cykelbanan, istället för den tilltänkta platsen bredvid vägen.

Sedermera fick stolpen en varningsmarkering.
Sedermera fick stolpen en varningsmarkering.

Kostnaden: runt 50 000 kronor

Aftonbladet har sökt den person som är ansvarig för bygget. Dock utan framgång.

En entreprenadingenjör som svarar ger dock en kvalificerad gissning på vad flytten av stolpen kan komma att kosta. Och trots det korta avståndet den ska flyttas så blir det inte billigt.

– Ja... Det är grävmaskin. Och maskinist. Så är det kablaget... Det kan dra i väg och landa på runt 50 000 kronor, säger Bo Ekberg, entreprenadingenjör.

Ingenjören understryker dock att han inte har alla detaljer i det specifika ärendet, och att det kan kosta både mer och mindre.

– Jag har inte alla detaljer och vet inte exakt hur det ser ut på platsen, säger Bo Ekberg.

Smyckas med reflexer

En person som man tänker sig ska ha koll på detaljer i ärendet är Ann-Charlott Engström, Eslöv kommuns kommunikationsstrateg. Hon är ansvarig för kommunikationen kring byggprojektet.

Hon menar att även om kommunens ritningar har varit problemet, så kommer kostnaden inte att betalas av kommunen.

– Jag vet faktiskt inte vad allt kommer kosta. Det här är en utgift som hamnar på entreprenaden, säger Åsa Axén.

Den slutgiltiga besiktningen av bygget kring Stora torg är nu genomförd och stolpen ska flyttas till rätt plats.

Innan en av landets, antagligen, dyraste lyktstolpar ska flyttas från sin nuvarande plats så ska den smyckas ut med reflexer. Detta för att förenkla cyklisternas slalom runt den rikskända stolpen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN