Karlstad

Grannarna om ihjälhuggna kvinnan: Hade just fått sin andra vaccinspruta

Av: 

Rósanna Róbertsdóttir

NYHETER

En 68-åring kvinna miste livet när en granne plötsligt attackerade henne med en kniv på tisdagen.

Övriga grannar i det lilla samhället utanför Karlstad hade känt sig hotade av honom under drygt ett år, och vädjat om hjälp i flera instanser.

— Hon hade just varit och tagit sin andra spruta vaccin. Hon hade köpt ett par nya skor den dagen, säger Benjamin, kvinnans granne.

I mer än ett år hade de vädjat om hjälp, den nu döda kvinnan, Benjamin och flera andra grannar. Bostadsrättsförmedling, polis, jurister. De visste att allt inte stod rätt till hos den nu misstänkte mördaren. Han gjorde att tvättstugan inte kändes trygg.

– Alla har en historia om honom. Han sparkade på dörrar och svamlade för sig själv. Han gick mot folk och betedde sig som att han skulle slå dem. Många var rädda, säger Benjamin.

– Han satt alltid vid ett eget bord härute och rökte, drack kaffe och läste böcker. Vi är vänner här i kvarteret, vi fikar tillsammans när det är sol. Men han pratade inte med någon.

Högg henne flera gånger

Den misstänkte gärningsmannen brukade sitta vid bordet där han satt på tisdagen, då han plötsligt reste sig och med en kniv i en påse sprang mot den 68-åriga kvinnan. Han högg henne flera gånger i rygg och hals. Därefter ska han ha kastat kniven på asfalten och gått raskt fram och tillbaka framför huset, enligt två grannar.

– Hon var en nära vän till mig och min familj. Vi kan inte förstå att hon är borta. Hon lekte med mina barn, vi brukade prata länge. Min fru kan inte sluta gråta, säger Benjamin.

Kvinnan hade själv två döttrar, och fyra barnbarn.

Kvinnan var en nära vän till grannen Benjamin: ”Min fru kan inte sluta gråta”.

”Hjälpsam och varm”

Många satt ute i solen i bostadsområdet i det lilla värmländska samhället när det hände, i ett kvarter där hon var djupt omtyckt.

— Hon var alltid så hjälpsam och varm. Hon fick oss att känna oss välkomna när vi flyttade in, bakade kakor och fanns där för oss, säger två grannar som vill vara anonyma.

Benjamin är övertygad om att attacken var planerad.

– Vår granne hade just fått ett brev. De la ned hans mål, hans absurda anklagelser kring oss i grannskapet, säger han.

Försökte få bort mannen

När flera grannar, däribland Benjamin och kvinnan som förlorat sitt liv, gick till domstol för att få hjälp att få gärningsmannen ur huset gjorde han en motanmälan, menar Benjamin. I anmälan sa han att hans grannar stampade i marken när han gick förbi, att de stirrade på honom.

–  När domstolen la ned hans mål men vårt fortfarande var gällande blev han arg. 

När Benjamin såg att den nu misstänkte mannen sett honom i domstolen visste han att han var under hot. Den 68-åriga kvinnan hade gått till polisen två gånger för att få bort mannen ur sin vardag.

– Han plågade alla men riktade sig särskilt mot henne. Ingen lyssnade på oss och nu är det för sent. Jag önskar att jag varit där när det hände, att jag kunnat skydda henne. Hon sa till mig, ”oroa dig inte Benjamin, vi kommer att få ut honom ur våra liv. Snart är det här över”, säger Benjamin.
 

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Kvinna död efter knivattack på uteplats

ÄMNEN I ARTIKELN

Karlstad

Värmland

Mord