Ebba Buschs nya festbilder – struntade i coronaråden på kändisfest

När Ebba Busch slog ifrån sig kritiken efter festkvällen med influencern Margaux Dietz var det för att hon följde Folkhälsomyndighetens råd under firandet.

Nu har nya bilder dykt upp – som visar KD-ledaren på en 40-årsfest fylld med närkontakt.

Ebba Busch skriver i ett sms till Aftonbladet att hon skulle ha avstått från att gå på festen.

Runt 25 personer samlades för att fira en pr-kvinnas 40-årsfest i en villa utanför Stockholm. På filmer från festen syns flera kända profiler – en av dem Ebba Busch. KD-ledaren syns dansa, krama och kindpussa flera av de andra födelsedagsfirarna.

Festens middag serverades vid ett långbord där alla gäster satt tätt intill varandra, utan den armlängds avstånd som Folkhälsomyndigheten rekommenderat sedan den 1 april i år.

Ebba Busch på festen.
Ebba Busch på festen.

Undvik hemmafester

Festandet ska ha ägt rum den 26 september – bara dagar efter att statsminister Löfven uppmanat svenska folket att undvika just trånga hemmafester.

– Håll avstånd när du befinner dig i offentliga miljöer. Säg till de som du upplever kommer för nära dig. Undvik att krama vänner när ni ses. Tacka nej till trånga hemmafester. Ordna inga trånga hemmafester, framför allt, sa Löfven på en pressträff den 24 september.

Ebba Busch bemötte nyligen kritiken gällande en middag med influencern Margaux Dietz. Hon tryckte då på att hon följt myndigheternas råd.

”Häromveckan fyllde en vän jämnt och vi åt middag med sex andra vänner på en restaurang. Middagen varade ungefär tre timmar och sedan avrundade vi kvällen. Vi följde självklart folkhälsomyndighetens rekommendationer”, skrev Ebba Busch på sina sociala medier.

Hade varit bättre att avstå

Men 40-årsfesten strax före den kritiserade middagen bröt mot flera av Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus. 
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun.

Ebba Busch svarar i ett sms till Aftonbladet att covid-19 gör att man ställs inför valsituationer och beslut dagligen.

”Här har jag försökt göra en bedömning på förhand genom att till exempel sitta med nära vänner och i övrigt hålla avstånd. Merparten av bjudningen ägde rum utomhus. I efterhand kan jag tycka att det hade varit bättre att avstå, och det har legat till grund för de bedömningar jag gjort därefter”, skriver hon.

 


PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE