Åklagare: Dotter fejkade avvisad faders död

Av: TT

Publicerad:
Mordet på den avvisade irakiern ledde till att Finland fälldes i Europadomstolen. Nu påstår åklagare att dödsfallet iscensatts. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mordet på den avvisade irakiern ledde till att Finland fälldes i Europadomstolen. Nu påstår åklagare att dödsfallet iscensatts. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bara tre veckor efter att han utvisats från Finland mördades "Ali" i Irak. Eller?

Nu har statsåklagaren åtalat den avvisades dotter för att ha fejkat faderns död.

Fallet skakade Finland.

Den 17 december 2017, bara tre veckor efter att han avvisats efter att ha fått avslag på sin asylansökan, sköts familjefadern ihjäl på öppen gata i den irakiska huvudstaden Bagdad.

Mordet på Ali, som han kallats i medier, fick stor uppmärksamhet. Europadomstolen fällde Finland för brott mot de mänskliga rättigheterna. Landet avbröt alla avvisningar till Irak och regeringen utlovade en omfattande genomlysning av asylpolitiken.

– Det ser väldigt illa ut. Jag är ledsen, sådant borde inte få hända i en rättsstat, sade inrikesminister Maria Ohisalo till Hufvudstadsbladet .

För Svenska Yle visade mannens dotter, som var kvar i Finland men som hade ett avvisningsbeslut hängande över sig, upp dödsattesten och berättade om rädslan att samma öde skulle drabba henne.

Förfalskade uppgifter?

Men uppgifterna om Alis död var förfalskade. Det påstår statsåklagaren som på fredagen åtalade dottern och hennes tidigare make för grovt bedrägeri och grov förfalskning.

"Kvinnan har delvis erkänt de misstänkta gärningarna i förundersökningen. Mannen har bestridit att han gjort sig skyldig till brott i ärendet", skriver statsåklagaren i ett pressmeddelande.

Såväl åklagaren som Centralkriminalpolisen, som utrett ärendet, är förtegna om detaljerna. Men enligt polisen har irakiska myndigheter bekräftat att dokumenten är förfalskade samtidigt som vittnesuppgifter gör gällande att Ali är vid liv.

"Enorm besvikelse"

Utrikesdepartementet har meddelat att utbetalningen av det skadestånd på 20 000 euro som Europadomstolen tillerkände dottern läggs på is tills den rättsliga prövningen är över.

Finska Flyktingrådgivningen, som samlar bland andra Amnesty Finland och Kyrkans utlandshjälp, bistod med rättshjälp när den nu brottsmisstänkta dottern väckte talan i Europadomstolen.

– Om det framkommer att polisens misstankar håller streck, det vill säga att vi har fått felaktig information av den klagande, så är det en enorm besvikelse, säger verksamhetsledaren Pia Lindfors enligt Svenska Yle.

Publicerad: