Vård & omsorg

Sjukhusets vd efter kritiserade sparlistan: Krävs viss pedagogik

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Listan som satts upp på Södersjukhusets kvinnoklinik har förbryllat personalen.

Den tolkades som en indirekt uppmaning att spara pengar genom att dra in på nödvändiga material som nätbyxor och katetrar.

– Man kanske inte bara kan smälla upp en sån lista. Det kräver nog viss pedagogik, säger sjukhusets vd Mikael Runsiö efter kritikstormen.

När personalen på Södersjukhusets kvinnoklinik skulle komma med förslag på hur avdelningen skulle kunna spara pengar var det i ett led att engagera personalen i fråga. Det var också svaret när en lapp plötsligt sattes upp i korridorerna, som listade klinikens kostnader för material som nätbyxor, torkdukar, avnavlingskit och tappningskatetrar. Men personalen reagerade med bestörtning.

– Många är mycket upprörda, det är så futtigt, sa barnmorskan Tove Broheden tidigare till Aftonbladet.

– Allt som kunnat sparas på är redan indraget. Vi tar redan risker med patienternas säkerhet och det är väldigt stressande, sa hon.

”Välj den billigaste”

Nu förklarar Södersjukhusets vd Mikael Runsiö hur ledningen tänkte angående de nu kritiserade sparförslagen.

– Kan man välja mellan produkter som är likvärdiga så ska man ju välja den som är billigast. Men det här har varit för att medvetandegöra och involvera medarbetarna och absolut inget man bör ta hänsyn till i det enskilda patientmötet, utan är mer på en övergripande nivå, säger han.

Mikael Runsiö, vd på Södersjukhuset.

Inget talar för slöseri

Mikael Runsiö var själv inte med när lappen sattes upp. Det finns ingenting som talar för att personalen betett sig slösaktigt med materialet.

– Absolut inte. Men det finns all anledning i varje verksamhet att kontinuerligt gå igenom vad man använder för produkter och försöka hitta de bästa alternativen, säger han.

Vad tycker du själv om den här listan?

– Jag vet inte hur det gick till när den sattes upp, jag var inte där. Men om man sätter upp en sån lista så krävs det kommunikation. Man kanske inte bara kan smälla upp en sån lista, vill man ha en sån diskussion så kräver det nog viss pedagogik så att man förstår varför man tar upp det, säger Mikael Runsiö.

Ser du några risker i att personal som uppmanas tänka ekonomiskt på såna här frågor av sparskäl inte använder det som behövs för patienterna?

– Jag är helt övertygad om att vår personal är så klok att de aldrig skulle göra något sånt, att de använder vad som behövs i varje given situation, säger Mikael Runsiö.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Södersjukhuset.
Publisert:

LÄS VIDARE

Här är nya lappen på kvinnokliniken: Prislista för material vid förlossningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Sparande

Kvinnohälsa

Sös, Södersjukhuset