Pr-experten inför prinsintervjun: Ingenting kan gå fel

Drottning Elizabeth II håller tal men det är prinsparet Harry och Meghans tv-framträdande i natt som får rojalister världen över att hålla andan.

I kväll sänds deras intervju med Oprah, ett pr-grepp som hyllas av experten Paul Ronge.

– Det blir som en anställningsintervju till det amerikanska folket, säger han.

Oprahs intervju med prins Harry och Meghan sänds först i amerikansk tv i natt, svensk tid. Men den pryder redan förstasidorna på de brittiska tabloiderna. Prinsparet väntas tala ut i en ovanligt öppen intervju om sina erfarenheter med ”Firman”, det brittiska kungahuset.

– Jag tror inte det finns några fallgropar för dem att undvika. Det är redan surt mellan dem och kungahuset, det är inga nyheter. Jag tror att det här är deras dag, säger pr-experten Paul Ronge.

Anklagar ”firman” för lögner

De delar av intervjun som redan släppts visar hur prinsparet kritiserar kungahuset och tillbakavisar rykten om att Harry och främst Meghan varit omöjliga att ha att göra med. Buckingham Palace har till exempel inlett en undersökning kring påståenden om att Meghan ska ha mobbat och trakasserat sina anställda.

– Jag vet inte hur de kan förvänta sig, efter all tid som gått, att vi bara ska sitta tysta om "firman" samtidigt medvetet vidhåller lögner om oss, säger Meghan vid ett tillfälle.

Harry och Meghan i samtal med Oprah Winfrey.
Harry och Meghan i samtal med Oprah Winfrey.

Paul Ronge drar inga kopplingar mellan denna intervju och tidigare tv-framträdanden där delar av kungafamiljen gjort mindre sympatiska intryck.

– Det här är inte som med Prince Charles och alla konstigheter med tampongsamtalen och allt som varit (det läckta samtalet från 1993 när prins Charles skämtade om att han ville reinkarneras som dåvarande älskarinnan Camilla Parker-Bowles tampong, reds anm), säger Paul Ronge.

Inte heller prins Andrews fiaskoframträdande 2019 går att jämföra, då han i ett katastrofartat försök att rentvå sig från sin vänskap med dömda pedofilen Jeffrey Epstein bara förvärrade skandalen i en intervju med BBC.

– De tabbarna finns inte riktigt med Harry och Meghan. Hon är så medievan, nästan en dokusåpestjärna från starten, säger Paul Ronge.

Paul Ronge. Bild från Twitter.
Paul Ronge. Bild från Twitter.

Framställs som offer

Att det är just Oprah som intervjuar dem bäddar för succé.

– Hon är en så skicklig intervjuare som kommer få dem framstå som supersympatiska. Jag tror prinsparet kommer vilja bjuda på sig själva, berätta om hur det känns att komma till USA och lägga fokus på sin familj. Det blir ungefär som en anställningsintervju till det amerikanska folket, säger Paul Ronge.

Den stora publicitetsskadan riskerar i stället att drabba den annars så strategiska drottning Elizabeth. Om hon i sitt tal med anledning av högtidsdagen Samväldets dag, som firar det internationella sambund mellan Storbritannien och landets forna kolonier väljer att rikta fokus mot prinsparet i stället för frågor som coronapandemin kan hon framställas i dålig dager, tror Paul Ronge.

– Det kommer inte se bra ut, hon skulle tappa lite av det majestätiska. Harry och Meghan kommer framstå som offer för den kyliga, konservativa brittiska monarkin. Ingenting kommer att kunna gå fel för dem, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE