Nyheter

Räder mot ökänd maffia tvärs över Europa

Av: 

TT

Den italienske antimaffiaåklagaren Federico Cafiero. Arkivbild.

Den italienske antimaffiaåklagaren Federico Cafiero. Arkivbild.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

NYHETER

I tillslag mot den ökända 'Ndrangheta-maffian deltog hundratals poliser i flera europeiska länder på onsdagen. Målet var att slå till mot narkotikasmuggling och skattefusk.

Över 80 morgonräder utfördes i Italien, Tyskland, Spanien och Rumänien, enligt Europol och Eurojust.

Operationen resulterade i beslag av kokain, vapen och tillgångar värda miljontals euro – till exempel lyxbilar och smycken – samt 33 arresteringsordrar, de flesta i Italien, och frysta bankkonton.

Åklagare i Turin ledde arbetet som var inriktat på två 'Ndrangheta-klaner, familjerna Agresta respektive Giorgi. De är misstänkta för att organisera kokainsmuggling mellan Italien, Nederländerna, Tyskland och Spanien och för att ha tvättat vinsterna via kommersiella företag.

Enbart i Tyskland deltog runt 500 poliser och skatteutredare i räderna, och i Italien ungefär 300.

På en presskonferens efterlyste den italienske antimaffiaåklagaren Federico Cafiero de Raho ett bredare samarbete för att rå på den organiserade brottsligheten:

– Det krävs ett globalt ingripande, inte bara på europeisk nivå.

Han varnade för det stora faran som 'Ndrangheta utgör. Maffiaorganisationen har sin hemvist i regionen Kalabrien i södra Italien och anses vara den mäktigaste i Italien med bland annat internationell drogsmuggling, penningtvätt och utpressning som specialiteter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: