Våldtäkt mot barn

Man åtalades för grova barnvåldtäkter – frias

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Mannen åtalades för bland annat grova våldtäkter mot sju barn.

I ärendet fanns dock ytterligare elva målsäganden men där brotten hunnit bli preskriberade.

I veckan friades mannen på nästan samtliga av de 35 åtalspunkterna.

När mannen, som är i 55-årsåldern och boende i Järfälla, släpptes ur häktet i väntan på dom anade kammaråklagare Jenny Östling att han inte skulle komma att dömas för de grova brott han åtalats för.

Åtalet omfattade 35 åtalspunkter gällande bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, sexuellt ofredande och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Attunda Tingsrätt friade mannen på nästan samtliga av de 35 åtalspunkterna.
Attunda Tingsrätt friade mannen på nästan samtliga av de 35 åtalspunkterna.

Tre år gammal

När Attunda tingsrätt i tisdags meddelade sin dom stod det klart att mannen enbart döms för sexuellt ofredande av två av målsägarna. Påföljden blir villkorlig dom då han suttit frihetsberövad i nära ett år i väntan på åtal och sedan dom.

Mannen själv har hela tiden nekat till brott. Men åklagaren har tidigare kallat bevisningen ovanligt god för att röra sig om brott så pass långt tillbaka i tiden.

Den tidigaste barnvåldtäkten han åtalades för ägde rum redan 1996. Andra så sent som 2019. Alla de sju målsäganden som åtalet gällde var under 15 år vid tiden för gärningarna, några så unga som tre år. Samtliga var även på olika vis närstående till mannen.

Förstod att de var flera

I utredningen fanns även vittnesmål från elva andra personer som alla menade att de blivit utnyttjade av mannen men där tiden för gärningen låg så långt tillbaka i tiden att eventuella brott hade preskriberats.

Målsägarna ska ha hållit tyst om det som hänt, ovetande om att fler var drabbade. Först när de blev äldre förstod de att de var flera, har åklagaren tidigare berättat.

Tingsrätten anser dock att bevisningen inte håller. Många av berättelserna är otydliga i tid och rum och saknar stödbevisning.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldtäkt mot barn

Järfälla

Stockholm