Lokala restriktioner införs i Skåne: ”Alarmerande”

57 personer med konstaterad covid-19 vårdas på sjukhus i Skåne.

Nu införs skarpare restriktioner i Skåne till följd av en ökning av smittspridningen.

– Vi behöver nu dra i nödbromsen för att hindra den här utvecklingen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Region Skåne inför lokala restriktioner till följd av den stora ökningen av antalet nya coronafall samt antalet coronapatienter som vårdas på sjukhus.

”Folkhälsomyndigheten har i dag tillsammans med Region Skånes smittskyddsläkare beslutat att kraftigt skärpa råden för invånare och besökare i Skåne. Alla uppmanas att undvika butiker och kollektivtrafik och endast umgås med personer som man normalt träffar i vardagen”, skriver regionen på sin hemsida.

”Undvik kollektivtrafik”

Skåningar uppmanas att inte umgås med personer som man inte bor med, att undvika inomhusmiljöer med mycket trängsel. Man ombeds också att arbeta hemifrån. Beslutet gäller i tre veckor från och med nu och kommer att uppdateras löpande, samt eventuellt förlängas.

– Vi ser en drastisk ökning i Skåne med ordentlig ökning de senaste veckorna, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens presskonferens.

– Utifrån detta har vi tagit beslut om skärpta allmänna råd även i Skåne län. De går ut på liknande de vi hade i Uppsala: Att undvika kollektivtrafiken så mycket som möjligt, undvika inomhusmiljöer som butiker och köpcenter, givetvis måste man fortfarande göra nödvändiga besök, sade Anders Tegnell.

Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.
Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Antalet personer med konstaterad covid-19 har ökat markant i Skåne på kort tid. Nu vårdas 48 personer med konstaterad smitta på vårdavdelning och 9 personer på intensivvårdsavdelning i regionen.

– Länsstyrelsen i Skåne beslutar att hålla på publiktaket på 50 personer istället för att gå upp till 300 personer. Det passar inte vår situation med ökad smittspridning och kraftigt ökat antal personer på vårdinrättningar och IVA, säger landshövding Anneli Hulthén som var med på länk under Folkhälsomyndighetens presskonferens.

– Allmänna sammankomster ska hållas på 50 personer eller färre. Det gäller till 30 november. Det ska ses som en helhet till de allmänna skärpta råd som nu kommit för Skånes län. Det handlar om att minska fysiska närvaron oavsett om du är i butik, på teater eller var det än må vara.

Alf Jönsson, regiondirektör och Eva Melander, smittskyddsläkare.
Alf Jönsson, regiondirektör och Eva Melander, smittskyddsläkare.

Enligt Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander har man sett särskilda utbrott i vissa sammanhang.

– Vi har sett på arbetsplatser, i samband med fester, vid after work, idrottsutövning som ishockey, andra privata sammanhang, sociala sammanhang, och även i samband med begravningar. Vi har samtidigt rapporterad trängsel i kollektivtrafiken och köpcentrum och butiker.

Region Skåne håller en extrainkallad presskonferens klockan 15.30, efter Folkhälsomyndighetens presskonferens, med anledning av coronaläget på tisdagseftermiddagen. På presskonferensen deltar bland andra regiondirektör Alf Jönsson, smittskyddsläkare Eva Melander, landshövding Anneli Hulthén. Aftonbladet sänder live från presskonferensen.

Såhär ser fördelningen ut vad gäller antalet personer med konstaterad covid-19 som vårdas på sjukhus:

SjukhusortVårdavdelningIntensivvårdsavdelningTOTALT
Kristianstad718
Helsingborg808
Malmö23326
Lund729
Trelleborg11
Ystad235
TOTALT48957
Källa: Region Skåne
Publisert:

LÄS VIDARE