USA:s omstridde exminister Ramsey Clark är död

Av: 

TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: MANUEL BALCE CENETA/AP/TT
USA:s kontroversiella tidigare justitieminister talar vid en presskonferens 2006.

NYHETER

Den kontroversielle amerikanske demokratiske politikern och advokaten Ramsey Clark är död, 93 år gammal.

Han stöttade medborgarrättsrörelsen i USA – men blev senare försvarsadvokat åt Iraks diktator Saddam Hussein och Jugoslaviens folkmordsanklagade president Slobodan Milosevic.

Som justitieminister under den demokratiske presidenten Lyndon B Johnson i slutet på 60-talet stöttade han medborgarrättsrörelsen i USA och verkställde bland annat medborgarrättslagen 1968. Han beslutade även att federala avrättningar skulle upphöra.

Enligt den svarte medborgarrättsledaren Roy Wilkins var Clark den första mäktige vite mannen som tog USA:s fattiga svarta befolkning på allvar och 1990 kallade Amnestys dåvarande USA-chef Clark för "en av världens mest respekterade förespråkare för mänskliga rättigheter "

Efter att ha lagt den politiska karriären åt sidan blev han försvarsadvokat och en del ögonbryn lyftes när han i början på 00-talet valde att försvara Jugoslaviens ex-president Slobodan Milosevic och Iraks ex-diktator Saddam Hussein, när de ställdes inför rätta för bland annat folkmord och krigsförbrytelser. Clark motiverade det med att alla människor, hur avskydda de än må vara, förtjänade ett ordentligt försvar.

Samtidigt var Clark, efter att ha lämnat regeringen 1969, en skarp kritiker av USA:s utrikespolitik. Han var motståndare till USA:s Irakkrig och stämde den amerikanska regeringen för att ha bombat Libyen efter en terrorattack 1986 i Berlin. Clark liknade USA:s utrikespolitik vid ett folkmord och ansåg att landets militära utgifter var absurt höga.

Ramsey Clark föddes 1927 i Dallas i Texas och avled den 9 april i sitt hem i New York.

Publicerad: