Skola förstörd efter kraftig brand

Barn som lekt med smällare kan ligga bakom eldsvådan

1 av 3
NYHETER

En kraftig brand bröt ut på Sandsbro skola i Växjö under söndagskvällen. Barn har setts leka med smällare på skolans tak strax innan lågorna slog upp.

Räddningstjänsten fick under natten kontroll över branden och flera klassrum har kunnat räddas.

– De har använt en grävmaskin för att gräva sönder byggnaden. Det har förhindrat spridningsrisken, säger vittnet Christoffer Karlsson, 21.

Automatlarmet om branden kom in till räddningstjänsten klockan 21.34. Sedan har personer även sett rökutveckling på taket, rök som sedan utvecklat sig till en kraftig brand.

– Själva branden har börjat i takkonstruktionen, och sedan har det spridit sig vidare. Det var lite besvärligt på det sättet, säger Conny Peterson, stabsbefäl vid Värenda räddningstjänst.

Intensiv brand

Branden förstörde gymnastiksalen, musiksalen, expeditionen, biblioteket och slöjdsalarna på låg- och mellanstadieskolan. Brandförloppet beskrivs som intensivt.

– Det har varit väldigt snabbt, säger Peterson.

Med en grävmaskin rev räddningstjänsten en del av skolan för att hindra branden från att sprida sig.

– Lite drastiskt kan tyckas. Man tog en grävmaskin och rev en del av konstruktionen, säger Conny Peterson.

Vittnet Christoffer Karlsson, 21, som stod utanför skolan, säger att grävmaskinen grävt sönder två passager eller korridorer.

– De har använt en grävmaskin för att gräva sönder byggnaden. Det har förhindrat spridningsrisken.

Räddningstjänsten bekräftar att grävmaskinen varit en framgångsfaktor och efter klockan 02 fick man branden under kontroll. Många klassrum klarade sig från rök och vattenskador. Personal var ändå kvar på platsen hela natten.

– Vi bedömer att vi har den under kontroll men sedan kan man aldrig vara säker om det slår upp igen, säger Conny Peterson.

Smällare kan ligga bakom

Polisen misstänker att barn som använt smällare på skolans tak har orsakat branden. Inga personer ska ha kommit till skada.

– Enligt uppgift från allmänheten ska ett antal barn ha setts leka uppe på skolans tak, strax innan det började brinna, säger Alexander Gustafsson, jourhavande förundersökningsledare på Växjöpolisen, till Smålandsposten.

En anmälan om mordbrand är upprättad.

Under natten har Växjö kommun i samråd med räddningstjänsten beslutat om att inga lokaler i skolan ska användas under måndagen. ”Stora delar av skolan har förstörts” och verksamheten kommer att ske på annan plats.

Vårdnadshavare som kan uppmanas lösa barnomsorgen själva, men alla barn är samtidigt välkomna, skriver kommunen på sin webbplats.