SMHI julaftonsvarnar: Blåst, blötsnö och halka

Publicerad 2016-12-24

SMHI klass 1-varnar för stora delar av Sverige på julafton.

Söderut blir det blåsigt och regnigt – och i norra Sverige blir det ett stort snöoväder och plötslig ishalka.

– Det är en front som är på väg med snöfall och snöblandat regn, säger SMHI:s meteorolog Tobias Palmblad.

I Västernorrland, Norrbotten och stora delar av Västerbotten kan det falla upp emot en decimeter snö på mindre än sex timmar. Det har snöat även under natten – och SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar.

– I inlandet kommer snön säkerligen ligga kvar. Vid kusten har det varit mer snöblandat regn och där är risken större att det blir slask av det, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Tobias Palmblad.

Halt på morgonen

Efter snön följer ett regnområde och kyla. Därför klass 1-varnade SMHI för plötslig ishalka i Gävleborgs län och i Dalarna (förutom i fjällen) under morgonen.

– Där faller temperaturen ganska snabbt i ytorna. Och det har kommit ganska mycket regn och då kan det bli halt ganska snabbt på morgonen, säger Tobias Palmblad.

Samtidigt drar ett regnoväder in över västkusten. Det kommer att bli blåsigt över stora delar av södra Sverige, säger Palmblad:

– Det kommer att komma in kraftiga skurar mot Bohuslän och Göteborg som sen fortsätter in över inlandet.

Hoppet: Kan bli blötsnö

Med regnet kommer ett ynka litet hopp om en vit julafton i södra Sverige.

– Det skulle vara över det småländska höglandet som det skulle kunna bli lite. I högre terräng kan det bli blötsnö i luften under eftermiddagen.

Finns det något mer hopp om en vit jul?

– I söder är det där. Annars är det där det har snöat i natt. Det är främst i norra Dalarna och norrut, säger Tobias Palmblad.

En klass 1-varning är utfärdad även för Gotland på grund av svår blåst. På Öresundsbron får alla fordon köra sakta under dagen av samma anledning.

STORT TEST: Här är bästa
vinterdäcken