Kriget i Syrien

Ryskt militärplan har kraschat i Svarta havet

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Ett ryskt militärplan har kraschat i Svarta havet, nära staden Sotji. Enligt det ryska försvarsdepartementet befann sig 92 personer ombord.

Samtliga befaras ha omkommit.

President Vladimir Putin har utlyst en sorgedag under måndagen.

Flygplanet, som är av modellen Tupolev-154, försvann från radarn kort efter att det lyft från Sotji.

En källa uppger för nyhetsbyrån Interfax att kontakten med planet förlorades vid klockan 06, lokal tid. Planet befann sig då över Svarta havet, i ryskt luftrum.

Delar hittade i havet

En sökinsats inleddes omedelbart. Omkring en och en halv timme efter att det försvann kom beskedet att delar som tros komma från planet har hittats i vattnet.

”Fragment av försvarsministeriets plan Tu-154 har hittats 1,5 kilometer från staden Sotji vid Svarta havets kust. Delarna hittades på ett djup av 50 till 70 meter”, skriver det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

92 människor fanns ombord. Bland passagerarna fanns militärer, journalister och musiker.

Interfax uppger att det inte finns några tecken på att några av passagerarna överlevt. Vid 08, svensk tid, kom besked om att den första kroppen hittats i vattnet.

Rysslands president Vladimir Putin har utlyst en nationell sorgedag på måndagen.

Berömd kör ombord

Flygplanet ska ha varit på väg till Latakia-provinsen i Syrien. Resan startade från en militärbas i Moskva. Planet ska därefter ha mellanlandat i Sotji för att tanka.

Enligt ryska medier ska ett antal medlemmar ur den berömda kören Alexandrov-ensemblen, även känd under namnet Röda armén kör, ha funnits ombord. De skulle ha hållit en nyårskonsert i den ryska flygbasen Khmeimim, som ligger vid Syriens Medelhavskust.

Händelsen ska utredas

Vad som orsakat kraschen är oklart. Den ryska undersökningskommittén har inlett en brottsutredning för att ta reda på om flygregler har brutits. Det uppges vara en standardåtgärd vid fall som detta. Enligt myndigheterna finns det inget som tyder på att kraschen skulle vara ett terrordåd.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Experten: Därför kraschar flygplan
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Syrien

Sotji

Ryssland

Vladimir Putin