Här är pensionärernas utmaning till Löfven

Stefan Löfven har lovat förbättringar för fattigpensionärer – nu utmanas han av SPF seniorerna.
Stefan Löfven har lovat förbättringar för fattigpensionärer – nu utmanas han av SPF seniorerna.

Under måndagen kom statsminister Stefan Löfven med löften om förbättringar för fattigpensionärer. Nu utmanas han att testa att leva på en pensionärslön, rapporterar SvD.

De kommande dagarna nås fyra av Sveriges mest prominenta politiker – statsministern Stefan Löfven, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, moderatledaren Anna Kinberg Batra och Liberalernas Jan Björklund – av en utmaning från pensionärsförbundet SPF seniorerna.

De uppmanas att testa att leva som en pensionär. Enligt SPF:s kalkyler har många bara runt 1 000 kronor i veckan att leva på efter fasta kostnader. Det är den summan politikerna uppmanas att prova på.

– Det handlar om att på ett väldigt konkret sätt visa för de inblandade hur lite pengar det här handlar om, säger SPF:s ordförande Christina Rogestam till SVD.

Fler riskerar fattigdom

Under måndagen lovade Stefan Löfven att se över levnadsförhållandena för fattigpensionärer i Sverige. Och färsk EU-statistik pekar på att allt fler pensionärer riskerar att hamna i fattigdom. Sveriges utveckling går åt motsatt håll jämfört med resten av Norden, enligt SVD.

– Politikerna borde inte kunna säga nej. För att öka deras motivation får de själva välja tidpunkt, säger Rogestam.

När ett liknande experiment genomfördes för ett år sedan med fyra medlemmar ur riksdagens pensionsgrupp märkte deltagarna bland annat att de inte hade råd att äta i riksdagens lunchrestaurang.

– Jag hoppas att några av de vi utmanat är redo att ställa upp, säger Rogestam till SVD.

Publisert:

LÄS VIDARE