Mannerström om filskandalen: ”Helt förfärligt”

avChristina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: THOMAS JOHANSSON
Leif Mannerström.

Hungrig?

Vad sägs om fil, gröt eller ostkaka till middag?

Det är vad som står på menyn för de äldre på Östergården.

– Det där borde vara åtalbart – det påskyndar deras död, säger professor Yngve Gustafson.

Yngve Gustafson är professor i geriatrik, läran om åldrandets sjukdomar. I höstas presenterade han nya chockerande siffror: minst 75 000 äldre i Sverige är så allvarligt undernärda att de svälter ihjäl inom någon månad.

– Forskning visar entydigt att de gamla behöver proteinrik kost med hög näringstäthet och att måltiderna sprids över dygnet. De skulle behöva ett sent proteinmål på kvällen och tidig välling klockan fyra på morgonen när de vaknar, säger Yngve Gustafson till Aftonbladet.

– De behöver både näring och energi för att inte svälta ihjäl.

De äldre ska absolut inte ha en nattfasta som vara över elva timmar, betonar han.

Ska spara tre miljoner

Men på Östergården i Trelleborg är det värre än så. Där får de gamla inte ens ordentlig middag alla dagar. Minst en gång i veckan har middagen bytts ut mot fil, gröt, ostkaka med saftsås eller korv med bröd.

Anledningen är att kommunen vill spara tre miljoner kronor. De genomför förändringarna i menyn på försök – med de demenssjuka som försökspersoner.

– Vi har inte råd att betala helheten för det här. Samtidigt har vi ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Då måste vi våga testa andra lösningar, säger Lennart Höckert (S), ordförande i socialnämnden, till SVT Nyheter.

Enligt Yngve Gustafson rasar människor med demens i vikt på många äldreboenden i Sverige.

– På sex månader gick de i genomsnitt ner 4,6 kilo. Man ger sig på – för att spara – den mest försvarslösa gruppen av alla våra gamla grupper: de med demens. Det är så cyniskt. Det är så hänsynslöst, säger han.

”Helt förfärligt”

Stjärnkocken Leif Mannerström är också upprörd över att man sparar in på de äldres mat.

– Fil äter man till frukost. Gröt äter man till frukost – i kombination med något annat. Att det är kommunen som beslutar detta är helt förfärligt. Jag rekommenderar Lennart Höckert att äta samma mat som de ska bjuda de gamla på – hela julhelgen. Jag blir så förbannad, säger Mannerström till Aftonbladet.

– När du sitter på ett äldreboende, vad har du för roligt i livet? Allting har slocknat mer eller mindre, det är middagen och gemenskapen man längtar efter. Och då ska man bli bjuden på en tallrik gröt.

Enligt SVT ska socialnämnden lyfta frågan till förvaltningschefsnivå.

Aftonbladet har förgäves sökt ordföranden i socialnämnden, Lennart Höckert, för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM