Wolfgang Hansson

Nu blir terror IS enda vapen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En skärmdump från en film som spelats in av en kurdisk aktivistgrupp och som påtås visa tillfångatagna IS-terrorister i Raqqa.
En skärmdump från en film som spelats in av en kurdisk aktivistgrupp och som påtås visa tillfångatagna IS-terrorister i Raqqa.

Att Islamiska statens kalifat är utraderat är onekligen en stor framgång men det innebär inte att IS är borta.

Gruppen har tappat sin ställning som militär kraft men som terrororganisation har den nio liv.

Det skulle inte förvåna om man vill visa upp sin kapacitet den närmaste tiden.

Det är en slutsats som vevats rätt länge men det gör den inte mindre sann: IS försvinner inte bara för att deras självutropade kalifat runnit ut i ökensanden.

Den som till äventyrs ändå tror att IS nu är slutgiltigt besegrat bör minnas hur det var i Irak innan de sista amerikanska trupperna skulle dras tillbaka 2011.

Terrorgruppen al-Qaida ansågs inte längre utgöra något hot. USA:s strategi att betala sunniarabisk milis för att bekämpa terrorn hade berövat dem nästan all stryka. USA hade lyckats döda två av deras ledare.

Problemet var löst och som grädde på moset lyckades USA dessutom döda al-Qaidas grundare Usama bin Ladin. En värld fri från islamlistiskt motiverad terror hägrade.

Terrorarmé

I stället utvecklades det folkliga upproret i Syrien till ett inbördeskrig som al-Qaida utnyttjade för att under radarn bygga upp sina styrka och ömsa skinn till IS. På några år lyckades man förvandla sig från terrorgrupp till terrorarmé.

Världen stod oförstående med öppen mun och när de svartklädda soldaterna halshögg sin väg genom Syrien och norra Irak och på nolltid intog ett territorium lika stort som Storbritannien.

Detta kan vara värt att minnas i segerns stund. Liknande missbedömningar kan göras igen.

IS styrka är inte den militära kraften utan att de lyckats sälja in sin idé om islams överlägsenhet och "de otrognas", uselhet till så många unga muslimer i arabvärlden men också i Europa. Det är en idé som garanterat överlever det krossade kalifatet.

Enda vapnet

Men utan kalifatet och armén så har de bara ett vapen kvar för att uppnå sina mål. Terrorn.

IS verkar så här långt ha leasat ut terrorn till gruppens anhängare runtom i Europa och övriga världen. Få av de terrordåd vi sett i London, Berlin, Stockholm och andra huvudstäder det senaste året har planerats av IS centralt. De har haft viktigare saker för sig. Som att bygga upp sin "stat" och sedan försvara det mot en övermäktig fiende.

Nu gäller det för IS att hitta en ny fristad i Syrien, Libyen eller någon annan kollapsad stat. Ett gömställe för ledaren Abu Bakr al-Baghdadi om han fortfarande är i livet. Men sedan kan IS återgå till sina rötter, att utföra terrordåd.

När de nu går under jorden blir de svårare att bekämpa än när de verkade öppet från Raqqa.

Varumärke

Lättast blir det att skruva på terrorkranen i länder som Irak och Syrien. Men med tanke på de många anhängarna och återvändarna i Europa har gruppen kapacitet att slå till även här. Ett sätt att visa att man fortfarande är en kraft att räkna med.

IS har inte bara bestått av den centrala organisationen i Syrien och Irak. En rad terrorgrupper runtom i världen svor IS sin trohet när gruppen stod på topp. I Egypten, Nigeria, Somalia, Indonesien för att nämna några.

Här finns också risken att aktiviteten ökar som ett svar på den USA-ledda koalitionens seger över IS.

IS varumärke har fått sig en rejäl smäll och i bästa fall är gruppens popularitet rejält på glid utför. Men lärdomen är att de kan uppstå i en ny skepnad.

Någon anledning att dra en lättnadens suck finns inte.

INTERAKTIV GRAFIK: IS-kontrollerade områden 2016 – och 2017

Publisert:

LÄS VIDARE